President Recep Tayyip Erdogan liet op 5 oktober weten dat Turkije klaar is om een operatie te lanceren ten Oosten van de rivier Eufraat, om dit gebied te bevrijden van terroristen. Hij sprak op het 29ste partijcongres van zijn regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in Kızılcahaman, een voorstad van Ankara.

Hij zei daar dat Turkije vrede wil brengen ten Oosten van de Eufraat, waarbij het Syrische gebied wordt ontdaan van terroristen. “Onze voorbereidingen en onze strategieën zijn klaar. De nodige bevelen zijn gegeven. Vandaag of morgen beginnen we met het brengen van vrede. Het proces is in gang gezet. We zullen zowel in de lucht als op de grond actief zijn. Onze bedoeling is om het gebied ten Oosten van de Eufraat met vrede te overgieten. Dat onderstreep ik”, aldus de president.

Turkije heeft al langer problemen met terroristen uit Noord-Syrië ten Oosten van de Eufraat, een gebied dat aan Turkije grenst. Het land heeft gezworen militaire stappen te ondernemen om te voorkomen dat er een corridor voor terroristen wordt opgezet. Volgens Erdogan roept Turkije de strijdende partijen in Syrië al langer op om een veilige zone in het Noorden van het land op te zetten. “Ons geduld is op. We zien dat de beloofde land- en luchtpatrouilles van de VS loze beloften gebleken zijn”, zei Erdoğan.

De eerste grondpatrouille samen met de VS in de geplande veilige zone werd uitgevoerd op 9 september. Hoewel Turkije blij is met de hulp die het land van de VS krijgt bij de patrouilles, vindt Erdoğan dat de VS te weinig doen om Turkije te helpen de veilige zone op te bouwen.

Op 7 augustus gingen militaire leiders van Turkije en de VS akkoord om een veilige zone op te bouwen in Noord-Syrië, en een beveiligde corridor te creëren die het mogelijk moet maken voor ontheemde Syriërs om terug te keren naar hun land. Er komt ook een gezamenlijk commandocentrum.

Turkije is al lang voorstander van veilige zones zonder terroristen in Syrië. Daarbij hoopt het land de nadruk te leggen op het vernietigen van de YPG, de Syrische tak van de PKK, en op de mogelijkheid om Syriërs die onderdak vonden in Turkije terug naar huis te laten gaan.

De PKK, die in Turkije, de Europese Unie en de VS bekend staat als terroristische groepering,  voert al meer dan 30 jaar een terreurcampagne in Turkije. Daarbij kwamen al meer dan 40.000 mensen om het leven, ook vrouwen, kinderen en baby’s.

Bron: Hurriyet