Als Turkije begint met een militaire operatie ten oosten van de Eufraat, zal de VS waarschijnlijk al haar militairen terugtrekken uit Syrië. Dat schreef de Wall Street Journal op eergisteren.

Washington heeft “steeds meer aanwijzingen” dat Turkije een operatie voorbereidt. Dat zeggen anonieme Amerikaanse bronnen.

“Het is een perfecte bestorming, echt lelijk. Er zit waarschijnlijk niets anders op dan te vertrekken,” zou één van de beambten gezegd hebben.

Ankara zegt al lang dat het de aanwezigheid van de Eenheden ter Bescherming van het Volk (YPG), die gelinkt zijn aan de PKK, aan haar grenzen niet zal dulden. De voorbije maanden heeft het Turkse leger massaal troepen ontplooid in de regio, wat erop wijst dat er een offensief zit aan te komen.

Volgens een andere bron groeit de ongerustheid dat Turkije onaangekondigd tot actie zou overgaan, waardoor de Amerikaanse troepen verrast zouden worden. Turkije zal namelijk nooit langer dan 48 uur op voorhand waarschuwen voor het in de aanval gaat.

“Een offensief wordt steeds waarschijnlijker als je ziet wat ze nu in Zuid-Turkije aan het doen zijn.”

Op 7 augustus bereikten het Turkse en Amerikaanse leger een akkoord om een veilige zone te creëren. Er zou een vredescorridor komen van aan de Eufraat tot aan de Iraakse grens. Daardoor zouden Syrische vluchtelingen, die nu in Turkije leven, gemakkelijker kunnen terugkeren en zouden Turkse militaire voorposten en nederzettingen op de Turks-Syrische grens beter beveiligd zijn.

Het akkoord stelt verder dat de nodige maatregelen moeten genomen worden om de nationale veiligheid van Turkije te garanderen. Dat houdt onder meer in dat de zone vrij moet zijn van YPG-troepen. Dat is een groepering waar de VS soms mee heeft samengewerkt, ondanks bezwaren van Turkije.

De voorbije weken hebben president Recep Tayyip Erdoğan en andere beambten de VS regelmatig gewaarschuwd. Ze zeiden dat de gezamenlijke inspanningen voor de vooropgestelde veilige zone “nog geen resultaat opleverden”. Als de VS nog zou proberen om de plannen tegen te houden, zou Ankara op eigen houtje tot actie overgaan, luidde het.

In december besloot Turkije om het offensief in door de YPG gecontroleerd gebied in Syrië uit te stellen. Reden daarvoor was dat Amerikaans president Donald Trump had besloten dat Washington al zijn troepen zou terugtrekken uit Syrië. De beslissing tot terugtrekking werd snel geïnterpreteerd als zou de VS alle steun aan de YPG willen stopzetten.

De voorbije jaren is de YPG, en haar koepelorganisatie de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF), steeds een heikele kwestie geweest in de Turks-Amerikaanse relaties. Washington blijft hen beschouwen als bondgenoten in de strijd tegen Daesh en levert hen zware wapens, ondanks protest van Turkije.

Bron: Sabah

S.V.R.