MHP-leider Devlet Bahçeli

De Amerikaanse ambassade in Turkije vond een tweet leuk waarin een aan de FETÖ gelinkte voortvluchtige het einde van de politieke carrière van MHP-voorzitter Bahçeli aankondigde, terwijl de Partij voor Nationalistische Beweging alle geruchten ontkracht dat Bahçeli ziek zou zijn.

 

De officiële twitteraccount van de ambassade likete de tweet die geschreven is door Ergün Babahan, een bekend lid van de Gülenistische terreurorganisatie (FETÖ) die Turkije verliet na de mislukte staatsgreep op die fameuze 15 juli. Babahan schreef dat het Turkse volk zal moeten wennen aan een politiek zonder MHP-voorzitter Devlet Bahçeli.

Afbeelding: een screenshot toont het twitterbericht van Babahan op de twitteraccount van de Amerikaanse ambassade.

Ismet Büyükataman, secretaris-generaal van de MHP bekritiseerde de Amerikaanse ambassade in Turkije omdat ze de controversiële tweet over zijn voorzitter likete. In een reeks tweets verwees hij naar een statement van ex-ambassadeur James Spain die na de staatsgreep in 1980 had gezegd Turkije niet in de handen te laten van de toenmalige MHP-voorzitter Alparslan Türkeş. Büyükataman liet ook weten dat de VS er niet in zouden slagen de MHP te verslaan, zoals ze in 1980 ook niet konden. Toen werd Türkeş de legendarische partijleider, en bleef dat tot aan zijn dood.

 

Ook Semih Yalçın, vicevoorzitter van de MHP, veroordeelde de houding van de Amerikaanse ambassade. Hij liet weten dat hij er zich bewust van is dat de VS FETÖ steunen, en dat de VS met lege handen zullen achterblijven als zij het plan hebben Bahçeli’s carrière te beëindigen. Eerder deze week kondigde Yalçın aan dat er niets mis was met de gezondheid van Bahçeli, en dat geruchten daarover alleen maar bedoeld zijn om chaos te zaaien. Volgens Yalçın gaat het zo goed met Bahçeli dat mensen die verwachten te kunnen profiteren van zijn afwezigheid teleurgesteld zouden zijn. Yalçın liet ook weten dat Bahçeli voldoende hersteld is en volgende week zijn werk weer zal hervatten.

Ondertussen riep Fahrettin Altun, het hoofd communicatie van de president de VS op, om dit incident te onderzoeken omdat de VS geen recht hebben zich te mengen in Turkse binnenlandse aangelegenheden.

 

Volgens de Amerikaanse ambassade in Turkije werd de tweet van het FETÖ-lid dat in Turkije gezocht wordt, per vergissing geliket. Het ministerie van buitenlandse zaken riep de zaakgelastigde van de Amerikaanse ambassadeur zondag op het matje om uitleg te eisen. Volgens het ministerie werd de zaakgelastigde, en niet ambassadeur David Satterfield, opgeroepen omdat die laatste niet in Ankara is.

Babahan zou na de mislukte staatsgreep in 2016 uit Turkije gevlucht zijn en nu in Montreal, Canada wonen. Voor de staatsgreep werkte hij als journalist, en werd hij bekritiseerd omwille van zijn provocerende uitspraken op twitter waarbij hij meestal individuele personen aanviel.

Zo viel hij bijvoorbeeld Kemal Kılıçdaroğlu aan, voorzitter van de Republikeinse Volkspartij (CHP), de belangrijkste oppositiepartij. Dit deed hij na een moordaanslag in de provincie Artvin in 2017. “Iedereen die het fascisme steunt, zal de prijs betalen”, luidde een tweet van Babahan.

FETÖ, geleid door voormalig predikant Fetullah Gülen die nu in de Amerikaanse staat Pennsylvania woont, wordt genoemd in verschillende echte rechtszaken en showprocessen na de mislukte staatsgreep in juli waarbij 249 mensen gedood werden.

Verschillende kopstukken van FETÖ verlieten Turkije en vroegen asiel aan in verschillende Europese landen, de VS en Canada. Vooral in het buitenland heeft de FETÖ veel aanhangers, in het bijzonder in de VS, waar privéscholen worden gebruikt om inkomsten voor de terreurgroep te vergaren. Bovendien wonen er in de VS veel aanhangers van de beweging, waaronder Gülen zelf, die al sinds 1999 op een afgelegen landgoed in Pennsylvania woont. Turkije heeft de VS al 7 keer om zijn uitlevering gevraagd, maar Washington weigert hem tot nu toe uit te leveren.

(Bron: Sabah)