Turkije hoopt voor 8.2 miljard euro handel te kunnen drijven met België

Turkije en België willen de bilaterale handel opvoeren, van 6 naar 8.2 miljard euro per jaar. Dat heeft het Turkse ministerie van Handel eerder gezegd.

De twee landen hadden in 2013 het Gezamenlijk Economisch en Handelscomité (JETCO) opgericht en dat is nu voor de tweede keer samengekomen.

Het huidige volume van bilaterale handel bedraagt 6 miljard euro, zegt Ruhsar Pekcan.

“In 2019 was dat nog maar 5,4 miljard euro. De stijging, zelfs ondanks de pandemie, is een belangrijke indicator van het bestaande commerciële potentieel tussen beide landen.”

Na de vergadering tekende Pekcan een protocol met de Belgische minister van Buitenlandse Handel. Daarin staan afspraken over een hele reeks thema’s, gaande van buitenlandse handel en investeringen tot toerisme, de contract- en consultancysector, kmo’s, vrouwelijk ondernemerschap, industrie, technologie, hernieuwbare energie en gezondheidstoerisme.

Nauwere economische banden

Turkije onderhoudt steeds nauwere economische banden met de EU-landen, benadrukt ze. Ze gelooft dat de bilaterale relaties nog sterker zullen worden in de post-coronaperiode.

“In dat kader zullen we blijven samenwerken en gezamenlijke inspanningen doen met onze handelspartners, zoals België, om de bilaterale handel en investeringen op te schroeven.”

In een moeilijke periode als deze is Turkije één van de belangrijkste spelers die zuurstof kunnen geven aan de Europese economie.

Turkije beschikt, met haar 82 miljoen inwoners, over jonge, gekwalificeerde werkkrachten, een dynamische productie, export en infrastructuur van hoge kwaliteit, beklemtoont ze.

Bron: Hürriyet

S.V.R.