Misschien versoepelingen vanaf maart in Turkije

In de tweede helft van maart zou het kunnen dat Turkije een aantal coronamaatregelen begint te versoepelen.

Het aantal besmettingen is aanzienlijk gedaald tijdens de voorbije twee maanden en het vaccinatieprogramma is goed op dreef.

In het licht van deze hoopgevende ontwikkelingen werken de autoriteiten momenteel plannen uit rond het verdere verloop van de coronamaatregelen de rest van dit jaar.

In eerste instantie zal de avondklok tijdens de week later op de avond ingaan, in het weekend zal je nog enkel overdag binnen moeten blijven en cafés en restaurants zullen weer open mogen onder bepaalde voorwaarden, aldus de autoriteiten.

Statistiek coronacijfers in Turkije

Turkije werkt al met een avondklok tijdens de week en volledige lockdowns in het weekend sinds begin december 2020.

In de week geldt de avondklok van 9 uur ’s avonds tot 5 uur ’s ochtends. De lockdown in het weekend duurt van vrijdagavond 9 uur tot maandagochtend 5 uur.

Momenteel mogen restaurants enkel afhaalmaaltijden aanbieden of aan huis leveren.

In de plannen die nu op tafel liggen staat onder andere een avondklok vanaf 11 uur ’s avonds tijdens de week en een soortgelijke vondklok in het weekend.

Eerste versoepelingen

Eens de eerste versoepelingen doorgevoerd zijn, zullen cafés en restaurants weer klanten mogen toelaten als ze een geldige HES-code hebben. Dat is een applicatie die het verloop van het coronavirus in kaart brengt.

Verder komen er nog een aantal nieuwe ladingen van het coronavaccin aan. Daarnaast worden er steeds meer priktesten geleverd aan de lokale laboratoria en naar de toekomst toe wordt het vaccinatieprogramma uitgerold in steeds meer lagen van de bevolking. Dit zal echter pas vanaf half februari in praktijk gebracht kunnen worden, zeggen de autoriteiten.

Dus zullen we ook de effecten van het vaccinatieprogramma pas vanaf half maart zien.

Vaccin

Ondanks dat het vaccin niet verplicht is in Turkije staat de publieke opinie er niet afkerig tegenover. De autoriteiten verwachten dan ook dat de vaccinatie van de hele bevolking, die eerder van start gegaan is bij het zorgpersoneel, vlot zal verlopen.

Verder wordt er ook in Turkije een vaccin ontwikkeld en dat zou vanaf juni gebruiksklaar zijn.

Als alles loopt zoals verwacht, kunnen we vanaf half maart overgaan tot de eerste versoepelingen, zeggen zij.

De voorbije maanden is het aantal besmettingen al met 60 procent gedaald dankzij de huidige maatregelen. In de grotere provincies is er bovendien een significante verbetering van de situatie door de groepsimmuniteit.

Eens de versoepelingen van kracht zijn, zullen de ziekenhuizen weer niet-coronapatiënten kunnen opvangen en kunnen alle uitgestelde ingrepen alsnog gebeuren, klinkt het verder. De scholen kunnen dan ook weer overschakelen naar live onderwijs.

Bron: Hürriyet

S.V.R.