Foto: HDP’er Erol Katırcıoğlu maakt het PKK-gebaar als hij het partijhoofdkwartier in Diyarbakır, Zuidoost-Turkije, buitenkomt (21 januari 2021).

In de zuidoostelijke provincie Diyarbakır worden geregeld protestacties gehouden door gezinnen wiens kinderen ontvoerd werden door de terreurgroep PKK.

Ze voeren actie aan het hoofdkwartier van de PKK-gezinde Democratische Volkspartij (HDP). Tijdens de laatste actie van donderdag ontstond er grote verontwaardiging toen een HDP-parlementslid een provocatief gebaar maakte.

Toen één van de ouders aan Erol Katırcıoğlu (HDP-parlementslid uit Istanbul) vroeg waar hun kinderen waren gebleven, antwoordde die met een overwinningsgebaar.

Katırcıoğlu kwam donderdag het gebouw uit samen met HDP’ers Semra Güzel en Garo Paylan uit Diyarbakır en Necdet Ipekyüz uit Batman.

Het zogenaamde ‘overwinningsgebaar’ wordt vaak gebruikt door sympathisanten van terroristische organisaties als de PKK, DHKP-C en andere tijdens betogingen.

Katırcıoğlu’s gevoelloze reactie toen hij oog in oog stond met de families van de ontvoerde kinderen leidde tot oproer. De politie moest tussenkomen omdat een vader, Celil Begdaş, was flauwgevallen tijdens het tumult.

Het is niet de eerste aanvaring tussen de actievoerende families en leden van de HDP.

In oktober was er een soortgelijk incident met HDP-parlementslid Remziye Tosun.

“Jullie verraders, honden! Krijgen jullie nog niet genoeg te eten?” zei ze en ze schold de vreedzame actievoerders uit voor uitschot.

Foto: families voeren actie met foto’s van hun kinderen die ontvoerd werden door de PKK voor het HDP-hoofdkwartier in Diyarbakır (19 januari 2021).

Eén van de moeders is Türkan Mutlu die al zeven jaar protesteert tegen de ontvoering destijds van haar dochter Ceylan.

“Toen ze Ceylan ontvoerden, ben ik naar hier gekomen en ze hebben me gezegd dat ik me geen zorgen moest maken. Ceylan werkt nu immers voor een eerzaam doel,” aldus Mutlu. Vandaag dringt ze er nog steeds op aan dat de partij haar dochter zou laten terugkeren.

“Als ze ook maar iets van eergevoel of trots hadden, zouden ze mijn dochter geen dag vasthouden,” zegt ze. Ze herhaalt dat ze actie zal blijven voeren tot haar dochter vrijkomt.

507 dagen

De sit-in van meerdere families voor het HDP-hoofdkwartier in Diyarbakır duurt nu al 507 dagen. Ze beweren dat de partij steun verleent aan de PKK-terroristen bij het rekruteren en kidnappen van de jongeren.

De sit-in van de Koerdische families begon als reactie op de PKK, de terreurgroep die hun kinderen gerekruteerd heeft, en de HDP, een politieke partij die zij beschouwen als een bondgenoot van de PKK.

De HDP krijgt veel kritiek omdat ze belastinggeld doorsluist naar de PKK, een internationaal erkende terroristische organisatie.

Het is bekend dat HDP-burgemeesters en andere lokale politici geregeld geld doorsluizen naar de PKK of jobs toekennen aan hun sympathisanten.

Bron: Sabah

S.V.R.