Een Franse rechtbank heeft een onderzoek naar de Medyaturk Info media outlet ingesteld nadat deze een racistische aanval op een Turks-Franse familie meldde.

Medyaturk Info-directeur Fatih Karakaya vertelde Anadolu Agency (AA) dat het openbaar ministerie van Bordeaux het onderzoek naar “laster en belediging” opende nadat de outlet een racistisch incident meldde dat plaatsvond op 4 september 2019.

Karakaya merkte op dat de familie Medyaturk Info via sociale media wist te bereiken. De familie beweerde dat ze fysiek werden aangevallen door hun Franse buren.

Daarnaast werden ook hun hekken afgebroken en hun dieren in beslag genomen door de gemeente.

Tekst foto: Een Franse politie officier aan een checkpoint op de Champs-Élysées tijdens een wegcontrole om de avondklok te handhaven. Januari 2021. Parijs, Frankrijk. (EPA Photo)

“De Franse vrouw verklaarde dat ze was beledigd omdat ze met een Turkse man was getrouwd. Ze zei dat haar buurman haar had geslagen en stuurde daar foto’s van. Bovendien is ook het moment vastgelegd waarop de man hen aanviel en beledigde.

“We besloten de lokale autoriteiten te verwittigen en de klachten van de familie over te brengen,” vertelt Karakaya.

Racistische motieven

De directeur voegde hieraan toe dat ondanks de duidelijke racistische motieven van de aanval, de burgemeester de kwestie klasseerde als een “burenruzie”.

Medyaturk Info verspreidde de naam van de buurman die het Turks-Franse gezin zou hebben aangevallen niet. Desondanks ontving het mediabedrijf een jaar na de aanval, in november 2020, een kennisgeving over een rechtszaak die was aangespannen tegen Medyaturk Info en Karakaya.

De directeur is ervan overtuigd dat Franse autoriteiten willen voorkomen dat dergelijke incidenten worden gemeld. Ze gebruiken hiervoor verschillende methoden, onder andere door intimidatie met bedreigingen en het financieel belasten van deze bedrijven. Karaca is echter daadkrachtig, hij is ervan overtuigd dat deze tactieken niet zullen slagen en benadrukt dat de zaak die tegen hen is aangespannen onzin is.

Controversiële houding

Sinds eind 2020 heeft de controversiële houding van de Franse president Emmanuel Macron in de strijd tegen wat hij islamitisch “separatisme” in zijn land noemt veel stof doen opwaaien.

Hij beschreef de islam als een “religie in crisis” en verdedigde blasfemische cartoons. Als gevolg zijn er verschillende landen die deze houding veroordelingen, protesten en oproepen om Franse producten te boycotten.

Eerder deze week heeft een internationale alliantie van 36 niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) uit 13 landen een verzoekschrift ingediend bij de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (OHCHR) over de systematische anti-islamitische houding en gedragingen van Frankrijk.

Prominente NGO’s, advocaten en religieuze instanties riepen de OHCHR op om op te treden tegen het “wijdverspreide misbruik van de staat tegen moslims” in Frankrijk.

De coalitie beschuldigt de Franse regering van het schenden van “een aantal basisrechten die worden beschermd in wetgevingen die door Parijs zelf zijn geratificeerd”.

Sabah

O.A.

https://www.youtube.com/watch?v=et-TxRfuIQU&ab_channel=lacavaliereturque