Foto: Fahrettin Koca

Er gaan al jaren lang geruchten dat de Menzil-cultus actief is binnen het ministerie van Volksgezondheid, maar minister Fahrettin Koca ontkent dat.

“Ik bestrijdt alle cultussen. Burgers moeten weten dat geen enkele denkwijze waarbij anderen worden beïnvloed, hier welkom is”, verklaarde hij tijdens een interview op 18 oktober.

Hij reageerde hiermee op het ontslag van hoofdgeneesheer Ali Edizer. Hij moest opstappen omdat hij op sociale media het recht op polygamie verdedigde. Daardoor kwam zijn verbondenheid met de Menzil-cultus aan het licht.

De relatie tussen de regerende AKP en religieuze cultussen is al langer onderwerp van discussie, vooral na de mislukte staatsgreep van juli 2016.

Algemeen wordt geloofd dat predikant Fethullah Gülen achter de staatsgreep zat. Eerder was hij een bondgenoot van de AKP. Zijn beweging zou jaren geleden de staat geïnfiltreerd hebben, wat dan in de staatsgreep resulteerde. Daarbij kwamen zo’n 250 mensen om het leven.

De overheid krijgt veel kritiek omdat zij geen afstand lijkt te nemen van islamistische groeperingen, en zelfs leden van dergelijke groepen in haar gelederen opneemt ter vervanging van de opgepakte Gülenisten.

Menzil is een van die groepen. Die zou vooral bij Volksgezondheid actief zijn. De oppositie vergelijkt de mogelijke aanwezigheid van Menzil met de infiltratie door Gülen.

Turkse dokter veroorzaakt ophef wegens seksistische opmerkingen

K.L.

(Bron: Hürriyet)