President Recep Tayyip Erdoğan

President Recep Tayyip Erdoğan stelt voor het onderwijs grondig te hervormen. Zo hoopt hij nieuwe generaties van Turken vol zelfvertrouwen op te leiden, die het land opnieuw kunnen doen bloeien.

Hij geeft ook toe dat zijn AKP, die al 18 jaar aan de macht is, tot nu toe heeft gefaald op het gebied van onderwijs en cultuur. “In de toekomst is het belangrijk dat mensen een goede opleiding krijgen, te beginnen binnen het gezin, maar absoluut tijdens hun studies. Daarom is het noodzakelijk om meer dan alleen een routinewijziging van het curriculum door te voeren”, zei hij op 19 oktober.

Hij was toen aanwezig bij de openingsceremonie van de Ibn Haldun-universiteit in Istanboel. “Dit kadert in hoe wij Turkije zien in 2053”, aldus de president.

“Nu bestaat ons onderwijssysteem vooral uit het aanleren van droge materie zonder de noodzakelijke opleiding in moraal. Vooral door media is het belang van tradities en van familie vervaagd. Het gat dat daardoor bij kinderen ontstond, werd opgevuld door Westerse populaire cultuur of andere slechte invloeden. Daarom is het belangrijk om elk onderwijsniveau, van kleuterschool tot universiteit, te hervormen.

Zo kunnen we voorkomen dat toekomstige generaties Westerse cultuur niet langer blindelings gaan imiteren, zoals ze de voorbije decennia gedaan hebben. Tot nu toe zijn we daar nog niet in geslaagd. We onderwijzen onze kinderen wel, maar we hebben nog niet de mankracht om hen zelfvertrouwen te geven. We slagen er nog niet in om hen onze visie op beschaving bij te brengen.

Onze media hebben de middelen om dit te doen, maar onze stem heeft er nog geen invloed op. Dit probleem is niet alleen aanwezig in het onderwijs, maar ook bij de wetenschap, de kunst en de cultuur. We kunnen de wereld niets duidelijk maken, ook niet als we weten dat we gelijk hebben.

Daarom kunnen we geen intellectuele controle hebben. Het zal onze beschaving niet helpen om anderen te imiteren. Wat we nodig hebben is een progressieve ingesteldheid gebaseerd op traditie.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)