Athene plaatst nieuwe hekken aan de grens met Turkije langs de rivier de Evros. Vooral bij ondiepe stukken waar de rivier ondiep en dus doorwaadbaar is, worden hekken geplaatst.

De bouw is volgens de Griekse premier Kyriakos Mitsotakis noodzakelijk “zodat de burgers zich veilig voelen”, zei hij op de Griekse staatszender na een controle van het project.

26 kilometer lang en vijf meter hoog wordt het nieuwe hek dat Griekenland neerzet op de grens net Turkije. Het is een uitbreiding van een al eerder geplaatst hek dat tien kilometer van de grens afsluit en loopt langs de oevers van de Evros rivier.

De Griekse politie heeft geluidskanonnen geïnstalleerd die aanslaan als vluchtelingen de grens naderen. De sirenes zijn in staat zo’n lawaai te produceren dat ze niet alleen oorverdovend zijn maar ook lichamelijke pijn veroorzaken.

Er worden ook camera’s langs de hele 180 kilometer lange Grieks-Turkse grens geïnstalleerd. Verder worden er 1200 grenswachten aangenomen die de grens zullen bewaken.

In het noordoosten langs de grensrivier, in het Turks Meriç geheten, staat al 11 kilometer aan grenshekken. Daar komt nog 27 kilometer bij, zo is de bedoeling, vooral langs vertakkingen van de rivier in het zuiden, waar veel ondiepe stukken zijn. De bouw moet in april volgend jaar zijn afgerond.

63 miljoen euro

De bouw van het 63 miljoen euro kostende hek is een nieuwe stap in de steeds verder oplopende conflicten tussen Griekenland en Turkije. In februari stuurde Turkije tienduizenden vluchtelingen richting de grens om de Europese Unie onder druk te zetten. Turkije eiste dat de Europeanen de anti-terreuroperatie in Syrisch gebied dat in handen is van terroristen, zouden steunen.

Rellen tussen migranten en Griekse politietroepen

Turkije beschuldigt Griekenland er van illegaal vluchtelingen te deporteren naar Turks grondgebied. Griekenland ontkent deze wreedheden, ondanks harde bewijzen van de internationale gemeenschap.

De spanningen tussen Turkije en Griekenland lopen de laatste maanden steeds verder op en de vrees dat het tot een conflict tussen de twee NAVO-lidstaten komt groeit.

Behalve over vluchtelingen ruziën de staten over gasboringen in Turks gebied en over de ontwikkelingen op Cyprus.