Na kort geding: horeca blijft dicht

Terwijl de tweede coronagolf in Europa almaar meer om zich heen grijpt, zien onze buurlanden zich genoodzaakt om de coronamaatregelen bij te sturen. 

Bij onze noorderburen, in Nederland mag de horeca voorlopig nog niet open. Dat oordeelt de rechter in een door de Haagse zaak De Posthoorn dinsdagochtend aangespannen kort geding. Meer dan zestig horecaondernemers sloten zich daarbij aan.

Het kabinet maakte vorige week een pakket strengere maatregelen bekend om de uitbraak van het coronavirus terug te dringen. Restaurants, lunchrooms en cafés moeten een maand de deuren sluiten, afhaal blijft wel mogelijk.

Het water staat veel horecabedrijven aan de lippen. Veel ondernemers zijn failliet of dreigen dat op korte termijn te gaan, zei advocaat Simon van Zijll in de rechtbank namens de horecaondernemers.

België

Wie dacht de komende weken dan maar in België iets te gaan drinken of op restaurant te gaan komt bedrogen uit. Sinds eergisteren gaat de horeca in België voor een maand op slot. De cijfers in het land liggen nog hoger dan in maart en april, zo werd vrijdagavond duidelijk tijdens een persconferentie.

“We gaan de komende dagen geen goed nieuws zien in de cijfers”, aldus premier Alexander De Croo. “Na 14 dagen volgt een evaluatie voor de horeca.”

Duitsland

Vorige week vrijdag gaf een rechter in Berlijn elf restaurants daar gelijk in een kort geding. Inzet van die zaak was de opgelegde sluitingstijd van restaurants om 23 uur.

De rechter zei dat de Duitse gezondheidsautoriteiten met hun statistieken hebben aangetoond dat sluiting op een bepaalde tijd geen extra voordeel oplevert naast de reeds ingevoerde beperkingen, zoals bijvoorbeeld hygiënische maatregelen of maximale aantallen gasten.

Bron: TT