Foto: Adolf Hitler

Onlangs werd er een documentaire gemaakt over het wrak van een onderzeeër van nazi-Duitsland uit de tweede wereldoorlog.

Het wrak van Hitler in kwestie werd gevonden vlakbij de kust van Karasu (de Noordwestelijke provincie Sakarya), op een diepte van 20 meter.

De onderzeeër van nazi-Duitsland maakte deel uit van een vloot van 6 vaartuigen die de controle over de Zwarte Zee probeerden uit te oefenen. Nu is het bedekt met losgeraakte visnetten.

Professor Mehmet Emin Birpınar, viceminister Milieu en Stedelijke Ontwikkeling, deelde een foto van het wrak op sociale media. Hij is van mening dat de onderzeeër bewaard moet blijven en moet worden opengesteld voor toeristen die er naartoe willen duiken.

Foto: een onderzeeër bedekt met visnetten, Sakarya, 19 oktober 2020.

De tweedelige documentaire werd gemaakt door Tahsin Ceylan. Onlangs dook hij opnieuw naar de onderzeeër en ontdekte er de visnetten.

Aan Demirören Agency vertelde hij op 19 oktober dat de vloot onderzeeërs de missie had de Sovjets uit het gebied te verdrijven.

“Ze zijn hier werkelijk op ingenieuze wijze naartoe gebracht”, stelt Ceylan. “Eerst werden ze ontmanteld en over de Elbe vervoerd.

Met speciale vrachtwagens brachten de Duitsers de vaartuigen vervolgens naar de Donau, en zo naar de Roemeense stad Constanta. Daar werden ze in elkaar gezet en begonnen ze aan hun missie.

Sakarya

De bemanningen wisten verschillende Russische vaartuigen tot zinken te brengen voordat Constanta door de Sovjets werd veroverd. Een van de onderzeeërs werd door de vijand aangevallen, terwijl 2 andere bemanningen hun vaartuig zelf lieten zinken zodat de Sovjets er geen beslag op konden leggen. Na de oorlog lieten de Duitsers ook de andere onderzeeërs, waaronder die bij Karasu, zinken.”

K.L.

(Bron: Sabah)