Foto: Ali Edizer

Een dokter, die werkte als plaatsvervangend hoofdgeneesheer in een ziekenhuis in de Turkse hoofdstad Ankara, is ontslagen. Er was namelijk een golf van protest ontstaan na de seksistische opmerkingen die hij maakte in een video op één van zijn sociale media-accounts.

De Inspectieraad van het ministerie van Volksgezondheid startte een onderzoek en het contract van de arts werd stopgezet.

Dokter Ali Edizer werkte voor het academisch ziekenhuis verbonden aan de universiteit voor Gezondheidswetenschappen. In de video uitte hij zijn “onvrede” over het Turkse burgerlijk wetboek en zijn “kritiek” op gendergelijkheid.

Edizer strijdt naar eigen zeggen tegen het Turkse Burgerlijk Wetboek en in die lijn riep hij alle mannen op om een tweede vrouw te nemen.

De wet in kwestie is in Turkije van kracht sinds 1926 en is gebaseerd op het Zwitserse model. De wet kent aan vrouwen gelijke rechten toe, binnen de familie en als individu.

Edizer noemde de vrije wil van de vrouw immoreel, als kritiek op een ochtenduitzending van een commerciële omroep.

“Het is beginnen fout te lopen toen we zijn overgestapt op het Zwitsers burgerlijk recht. Daar begint het pad dat ons leidt naar Esra Erol [de presentatrice van de ochtendshow]. Als je het mij vraagt, werden vrijheid en beschaving toen in handen gegeven van de vrouw. Formele monogamie leidt in de praktijk tot overspel en prostitutie,” zegt hij in de video.

“Westerse immoraliteit, van kracht tot actie,” legt hij uit.

Edizers uitspraken hebben geleid tot een vurig debat in heel Turkije, en tot verontwaardiging op sociale media. Critici noemen de uitspraken seksistisch en discriminerend, en zeggen dat ze de ongelijkheid tussen man en vrouw nog groter maken.”

Verder is er in de posts van de man ook sprake van beschuldigingen aan het adres van bepaalde oppositieleiders en van een haatdragend discours dat aanzet tot discriminatie op basis van religie of etniciteit.

Bron: Hürriyet

S.V.R.