In Istanboel riskeert een jonge vrouw, Rana Batı, 9 jaar en 4 maanden gevangenisstraf omdat ze haar mondmasker verkeerd droeg, ook al was ze naar eigen zeggen het slachtoffer van politiegeweld. De twee betrokken agenten werden niet aangeklaagd.

De feiten dateren van 19 augustus en vonden plaats in het district Kadıköy. Batı werd gearresteerd omdat ze haar masker niet op de juiste manier droeg. De agenten namen haar mee, terwijl haar vriendin Zeynep en enkele omstaanders smeekten om haar met rust te laten. Zo was te zien op filmbeelden.

Op die beelden was ook te zien dat een van de agenten zijn mondmasker zelf niet juist droeg. De openbare aanklager van Istanboel beschuldigt Batı er nu van dat ze de agenten verhinderden hun taak uit te voeren en dat ze hen uitschold in het openbaar. Bovendien riskeert Zeynep een celstraf, namelijk 4 jaar en 1 maand, omdat zij de agenten ook uitschold.

Volgens de aanklacht waren de twee agenten bezig met een controle op het juiste gebruik van mondmaskers. Ze zouden Batı opgedragen hebben haar masker te fatsoeneren, waarop zij hen uitgescholden zou hebben.

Toen de agenten haar wilden meenemen om proces-verbaal op te maken, zou ze zich op een gewelddadige manier verzet hebben. De agenten moesten zich dus verdedigen, en gebruikten daarbij dus naar eigen zeggen net genoeg geweld om haar in bedwang te houden.

K.L.

(Bron: TT)