Turkse soldaten

Tijdens een interview met de commerciële zender MTV vertelde minister van Defensie Hulusi Akar dat ook het Turkse leger begint met een exit-strategie.

Vanaf 31 mei kunnen soldaten weer afzwaaien, vanaf 5 juni kunnen dienstplichtigen weer opgeroepen worden en vanaf 20 juni kunnen betaalde rekruten zich weer aanmelden. Iedereen die zich aanmeldt zal getest worden op COVID-19 en soldaten die afzwaaien zullen tijdens hun laatste 14 dagen nauwlettend opgevolgd worden.

“We rekruteerden geen personeel meer, afspraken gingen niet meer door en militaire opleidingen werden stilgelegd. Vanaf 1 juni hervatten we die weer”, aldus Akar.

De militaire operaties in Syrië en Irak zijn wel onverminderd verdergezet. “Wel houdt iedereen zich, op enkele schendingen na, aan het staakt-het-vuren in Noord-Syrië. Er zijn sinds 1 januari ook al 1.392 terroristen uitgeschakeld. Onder de troepen die over de grens actief zijn, zijn er geen gevallen van COVID-19 gemeld.

Ik heb samengewerkt met collega’s om de exit-strategie te plannen. Een belangrijke voorwaarde was dat de buitenlandse operaties niet gestopt werden, en dat is ons gelukt. Onze missie in Libië loopt ook verder. Daar zijn tot nu toe nog geen Turkse slachtoffers gevallen.”

K.L.

(Bron: Hürriyet)