Vanaf 12 juni wordt het vrijdaggebed, onder bepaalde voorwaarden, weer toegelaten. Dat heeft Ali Erbaş, hoofd van de Turkse Dienst voor Religieuze Zaken (Diyanet) gezegd.

Sinds 16 maart zijn alle collectieve gebeden in de moskeeën verboden, tot de risico’s van het coronavirus onder controle zijn. “Binnenkort zullen we het vrijdaggebed weer mogen doen, maar dan buiten bij de moskee,” zei Erbaş in een interview op televisie.

De mensen zullen wel hun eigen gebedsmatje moeten meebrengen, en ze moeten de regels van sociale afstand strikt volgen. De gelovigen moeten ook een mondmasker dragen van zodra ze op het domein van de moskee komen.

Naar verluidt zullen de autoriteiten van alle aanwezigen de contactinformatie bijhouden. Zo kunnen ze nagaan met wie deze mensen recent in contact zijn geweest bij een eventuele COVID-19-besmetting.

Turkije heeft sommige maatregelen al versoepeld.

“De voorbije twee weken heeft het virus zich minder snel verspreid dan voordien. Daarom zullen de maatregelen versoepeld worden in mei, juni en juli,” had president Recep Tayyip Erdoğan gezegd op 4 mei, na de ministerraad.

Turkije telt nu bijna 148.000 bevestigde besmettingen. Meer dan 4.000 mensen zijn al overleden. Anderzijds zijn meer dan 108.000 patiënten alweer genezen. Er zijn ondertussen al meer dan 1,5 miljoen mensen getest op corona in Turkije.

Bron: Hürriyet

S.V.R.