Melih Akkurt

In Ankara hebben 2 Turkse advocaten, Melih en Selenay Akkurt, een juridische procedure opgestart tegen de Chinese staat. Dat gebeurde in de rechtbank van Eerste Aanleg in de Turkse hoofdstad.

Zij beschuldigen China ervan dat het land verantwoordelijk is voor veel economische schade. De Chinese overheid zou onvoldoende gecommuniceerd hebben over de besmettelijkheid van COVID-19, dat daar voor het eerst opdook. Ook zou China bewust gegevens hebben achtergehouden voor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De advocaten zijn ook van mening dat China verkeerde informatie heeft doorgegeven over het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus, en dat de dokters die wel gegevens naar buiten wilden brengen, het zwijgen werd opgelegd. Volgens de advocaten is dat nalatigheid.

Volgens Melih Akkurt zijn er 40 landen die gelijkaardige juridische procedures hebben opgestart. De advocaten vertegenwoordigen zelf een aantal Turkse bedrijven die economische schade geleden hebben als gevolg van het virus. Akkurt beschouwt Turkije als land waar het virus veel schade heeft veroorzaakt, zoveel dat Justitie zou moeten tussen komen. Hij roept andere COVID-19-slachtoffers en getroffen bedrijven op om ook klacht in te dienen tegen China.

Het virus dook in december voor het eerst op in Wuhan. Sindsdien is het al in minstens 177 landen en territoria verschenen. Volgens gegevens van de Amerikaanse Johns Hopkins-universiteit zijn wereldwijd al zeker 4.262.799 mensen besmet geraakt, van wie er zeker 291.981 overleden zijn.

K.L.

(Bron: Hürriyet)