Turkije gaat opnieuw buitenlandse patiënten toelaten uit 31 landen. Dat maakt deel uit van de versoepeling van de coronamaatregelen en zo probeert men de economie weer op de rails te krijgen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid bekendgemaakt.

Wanneer de patiënten het land binnenkomen, moeten ze bepaalde regels volgen inzake isolatie, alvorens ze worden toegelaten tot een ziekenhuis en daar behandeld kunnen worden. Het ministerie heeft daar richtlijnen voor uitgewerkt.

Die maatregelen gelden zowel voor de patiënten zelf als voor hun begeleiders, zegt het ministerie.

Er is bepaald dat er maximum twee begeleiders per patiënt mogen meekomen. Wanneer ze Turkije binnenkomen over land of via de luchthaven, zullen ze een PCR-test voor COVID-19 moeten ondergaan, of er zullen tegen betaling bloedstalen worden genomen voor de PCR-test.

Als er in hun thuisland coronatests voorhanden zijn, moeten de patiënten zich laten testen 48 uur voor ze naar Turkije afreizen. Ze moeten dan een document meebrengen dat bewijst dat ze negatief hebben getest.

Enkel wie geen corona heeft, mag het land binnen.

Meteen na aankomst in Turkije zullen de mensen naar het ziekenhuis gebracht worden waar ze een afspraak hebben. Ze zullen nergens anders mogen verblijven.

In elk ziekenhuis zal een gang of verdieping speciaal voor hen worden voorbehouden.

Deze 31 landen zijn: Irak, Libië, Azerbeidzjan, Georgië, Turkmenistan, Oezbekistan, Kazachstan, Griekenland, Oekraïne, Rusland, Djibouti, Algerije, Kosovo, Macedonië, Albanië, Bosnië en Herzegovina, Roemenië, Servië, Bulgarije, Moldavië, Somalië, Koeweit, Katar, Bahrein, Oman, Duitsland, het VK, Nederland, Pakistan, Kirgizië en de Turkse Republiek Noord-Cyprus.

Een aantal categorieën

Er zullen slechts een aantal categorieën van patiënten het land binnen mogen, namelijk: orthopedie en traumatologie, algemene chirurgie, pediatrische chirurgie, urologie, oogziekten, cardiologie, cardiovasculaire chirurgie, chirurgische oncologie, gynaecologische oncologie, medische oncologie, bestralingsoncologie, hersen- en neurochirurgie, hematologie, intensieve zorgen, vruchtbaarheidsbehandelingen, orgaantransplantatie en beenmergtransplantatie.

De patiënten worden geregistreerd in het patiëntenregister van de Internationale Gezondheidsdiensten (USHAS). Na de voorlopige goedkeuring wordt hun toelatingsbrief naar de bevoegde instanties gestuurd. USHAS zal bepalen welke documenten nodig zijn voor de voorlopige goedkeuring.

De laatste jaren is Turkije één van de populairste bestemmingen voor medisch toerisme geworden. Volgens officiële cijfers kwamen er in 2018 bijna een miljoen buitenlanders naar Turkije voor een behandeling.

Gezondheidstoerisme omvat een breed scala van behandelingen: behandelingen en operaties in het ziekenhuis, revalidatie en uitrusten in thermale faciliteiten, en toerisme voor ouderen en mensen met een beperking, met lang verblijf en sociale activiteiten in geriatrische behandelingscentra.

Turkije investeert vooral in deze categorieën van patiënten, maar de officiële cijfers van de voorbije jaren tonen aan dat er vooral vraag is naar oncologisch, orthopedisch en esthetisch toerisme.

Bron: Sabah

S.V.R.