Turkije wil binnenlands toerisme weer toelaten vanaf eind mei, en internationaal toerisme vanaf midden juni. Dat heeft de minister van Cultuur en Toerisme gezegd op 16 mei. “Ik hoop dat er vanaf 28 mei weer wat mobiliteit komt van binnenlandse toeristen,” zei minister Ersoy in een interview met de commerciële omroep NTV.

“Daarnaast verwachten we dat er vanaf half juni weer buitenlandse toeristen kunnen komen uit sommige landen.” Waarschijnlijk zullen dat Aziatische landen zijn, zoals China en Zuid-Korea.

Maar alles hangt ervan af of de pandemie niet opnieuw verslechtert en of de mensen de maatregelen blijven volgen, zei hij nog. Turkije is begonnen met een nauwkeurig certificatieprogramma voor hotels.

“We hebben de nodige voorzorgsmaatregelen genomen. We moeten ervoor zorgen dat mensen zich volledig veilig voelen. Daarom zijn we begonnen met een nauwgezet certificatieprogramma. Dat programma was het eerste ter wereld, en later besliste de EU om ons voorbeeld te volgen.”

Het certificatieprogramma zet in op drie thema’s: transport, faciliteiten en bezoekers (die gebruik maken van het transport en de faciliteiten).

Het gaat onder meer om het ontsmetten van voertuigen, hotels, luchthavens, restaurants, agentschappen, musea en historische sites. Daarnaast worden er immuniteitscertificaten uitgereikt en krijgt het personeel specifieke training.

Nu de normalisatie is ingezet, maken de hotels zich klaar voor de opstart. Vorige week stuurde het ministerie een omzendbrief om de hotels te informeren over de coronamaatregelen, zoals sociale afstand en hygiënevoorschriften.

Daarop begonnen de hotels hun faciliteiten (buffetten, stranden, lobby’s, zwembaden) te herorganiseren, om aan de regels van sociale afstand te voldoen.

De hotels plaatsten warmtecamera’s aan de ingang, om de lichaamstemperatuur van gasten en personeel te meten. Ook zullen ze de bagage van de gasten systematisch ontsmetten gedurende het hele seizoen.

Er zullen geen buffetten meer zijn; het personeel zal de maaltijden aan tafel serveren.

Desserts, fruit en salade zal geserveerd worden in wegwerpborden. Op het strand en aan de zwembaden worden de zonnebedden op anderhalve meter afstand van elkaar geplaatst. Handdoeken zullen in een zak ter beschikking gesteld worden.

Ook de kamersleutels zullen ontsmet worden met ultraviolette lampen. In de lobby’s wordt met niet-herbruikbare pennen gewerkt.

Als een kamer vrijkomt, zal die 24 uur lang niet gebruikt worden. Er mag maar één persoon tegelijk in de liften, tenzij het om gezinnen gaat.

De afstandsbedieningen van televisie en airconditioning in de gastenkamers worden ook ontsmet. Alle textiel wordt warmer dan 70 graden gewassen.

Bron: Hürriyet

S.V.R.