Ursula von der Leyen

Het hoofd van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, heeft de Turkse President Erdogan bedankt voor zijn aanwezigheid en bijdrage aan de International Coronavirus Global Response conferentie.

Via Twitter bedankte Von der Leyen tevens alle deelnemende landen voor hun bijdrage aan de conferentie, die door de Europese Commissie georganiseerd werd om fondsen te werven in de strijd tegen het coronavirus. In totaal werd er 7.5 miljard Euro verzameld om onder meer diagnosering, verzorging en vaccins te financieren.

Via een videoboodschap onderlijnde President Erdogan het belang van een toegankelijk vaccin voor iedereen: “Het is extreem belangrijk om het vaccin dat geproduceerd zal worden beschikbaar te stellen voor iedereen ter wereld, en daarbij het principe toe te passen dat niemand achtergelaten mag worden. We zullen met deze factoren rekening houden om de grootte van onze financiële bijdrage te bepalen. Het bedrag zal bekend gemaakt worden na deze evaluaties op 23 mei.”

De EU, als internationale organisatie, pleitte dat het 1 miljard Euro zal bijdragen aan het fonds, terwijl ook lidstaten een som geld zullen doneren. De twee grootste Europese donoren zijn Frankrijk en Duitsland, die respectievelijk 500 en 525 miljoen euro ter beschikking stellen.

Daarnaast hebben ook andere landen beloofd een bijdrage te leveren aan het fonds. Zo maken China, Japan en Canada respectievelijk 50, 830 en 600 miljoen dollar beschikbaar voor de strijd tegen het virus.

Ten slotte maakten leden van de G20 tijdens een videoconferentie duidelijk dat ze zich toeleggen op het zo snel mogelijk ontwikkelen van een vaccin tegen COVID-19.

 

Hurriyet

O.A.