Moskou hoopt dat Turkije afziet van het gebruik van “buitensporig geweld” na Turkse aanvallen op terroristen in Syrië en Irak. Ankara dreigt met een grondoffensief.

Een gezant van het Kremlin zei dinsdag te hopen dat Turkije afziet van het gebruik van “buitensporig geweld” in Syrië, te midden van een nieuwe escalatie in een jarenlange oorlog.

De oproep komt nadat Turkije in het weekend een dodelijke luchtaanval op PKK-terroristen in Syrië en Irak uitvoerde, waarbij tientallen doden vielen.

“We zullen onze Turkse collega’s oproepen tot terughoudendheid om escalatie van de spanningen te voorkomen, niet alleen in de noordelijke en noordoostelijke regio’s van Syrië, maar op het hele grondgebied”, aldus Alexander Lavrentyev, speciaal gezant van de Russische president Vladimir Poetin, volgens het Russische staatspersbureau RIA Novosti.

Lavrentyev’s opmerkingen kwamen tijdens zijn bezoek aan de Kazachse hoofdstad Astana, waar Rusland, Turkije en Iran – belangrijke spelers in de Syrische oorlog die in maart 2011 begon – aanwezig zijn voor een bijeenkomst over Syrië.

“Rusland heeft maandenlang … al het mogelijke gedaan om een grootschalige grondoperatie te voorkomen,” voegde Lavrentyev eraan toe. Hij merkte ook op dat Turkije Moskou niet op de hoogte heeft gebracht alvorens de luchtaanval uit te voeren, aldus RIA.

Operatie Klauwzwaard

Ankara lanceerde in het weekend een dodelijke luchtaanval, door het ministerie van Defensie “Operatie Klauwzwaard” genoemd, om terroristen in Noord-Syrië en Irak onder controle te krijgen. Dit gebeurde een week nadat bij een explosie in het centrum van Istanbul zes doden en 81 gewonden vielen.

Maandag landden vanuit Noord-Syrië afgevuurde raketten in de Turkse grensstad Karkamis, waarbij ten minste drie doden vielen. De PKK, een in Turkije terreurorganisatie, wordt ervan verdacht achter de aanslag te zitten.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei maandag dat hij na de luchtoperatie een grondoperatie overweegt.

“We zullen degenen die ons op ons grondgebied storen laten boeten”, zei hij.

Het Turkse ministerie van Defensie beweert dat zijn luchtaanvallen in twee dagen 184 PKK-terroristen hebben gedood.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dinsdag in een verklaring laten weten dat Washington zich verzet tegen elke actie die de situatie in Syrië destabiliseert en Turkije aanspoort zich terughoudend op te stellen.

Bron: Turkse media