Foto: Seda Dudurkaeva

Vijf Daesh-verdachten werden op 4 juli opgepakt in Istanbul. Onder hen Seda Dudurkaeva, de vrouw van Abu Omar al-Shishani, een topman van terreurgroep Daesh.

Foto: Abu Omar al-Shishani

Officiële bronnen lieten donderdag weten dat de arrestatie plaatsvond op 4 juli in Istanbul, en vier van de vijf verdachten werden later in hechtenis geplaatst door een rechtbank in Istanbul.

Dudurkaeva is de dochter van Asu Dudurkaev, een voormalig Tsjetsjeens minister van Georgische origine en houdt twee zoons over aan haar huwelijk met al-Shishani. Deze laatste heet in het echt Tarkhan Batirashvili en net als Dudurkaeva is hij van Georgische afkomst. Van hem wordt gezegd dat hij in 2016 gedood zou zijn in Irak.

Foto: Ramzan Kadyrov

De Tsjetsjeense leider Ramzan Kadyrov ontsloeg Dudurkaev van zijn ministerpost toen het nieuws van zijn dochters lidmaatschap van Daesh een nationaal schandaal werd.

Instagram

Kadyrov schreef eind november op zijn officieel Instagram-account: “Dudurkaev, als leider van een van de belangrijkste ministeries, kan geen rechtmatig moreel oordeel vellen over onderdanen inzake moraal, patriottisme en religie. Zijn eigen dochter zit in de rangen van de wahabieten en bandieten, die het bloed van burgers vergieten en islamitische heiligdommen opblazen in Syrië.”

Volgens Tsjetsjeense bronnen gaf Dudurkaeva haar comfortabel leventje in Tsjetsjenië op toen ze geradicaliseerd was en online een relatie was begonnen.

Sabah

S.V.R.