Rechts: Feleknas Uca - - - Links: Remziye Tosun

De openbare aanklager van Batman is vrijdag een onderzoek gestart naar twee parlementsleden van de Democratische Volkspartij (HDP). Dit omdat ze de begrafenis hadden bijgewoond van een PKK-terrorist in de zuidoostelijke provincie Batman.

Het parket van Batman startte het onderzoek tegen Feleknas Uca en Mehmet Rüştü Tiryaki op verdenking van “medewerking aan propaganda voor een terreurorganisatie”.

De HDP-parlementsleden waren aanwezig op de begrafenis van Devran Baysal, ook bekend onder zijn codenaam Simko Kerboran. Deze laatste was een van de terroristen die gedood werden tijdens een antiterrorismeoperatie op 8 juli in de zuidoostelijke regio Hakkari.

Baysal en Tiryaki woonden de begrafenis van PKK-terrorist Baysal bij en droegen zijn doodskist op hun schouders.

Vorige maandag was er al een onderzoek geopend tegen twee andere HDP-parlementsleden, Musa Farisoğulları en Remziye Tosun, die ook aanwezig waren op de begrafenis van een andere PKK-terrorist.

Links: Remziye Tosun – – – Rechts: Musa Farisoğulları

De terrorist in kwestie werd beschuldigd van de moord op de 15-jarige Eren Bülbül vorig jaar in augustus in Maçka, Trabzon. Hij stond in categorie rood op de lijst van door Turkije meest gezochte terroristen voor vele van zijn terroristische activiteiten.

Foto: Eren Bülbül

De terreurgroep PKK werd opgericht in 1978 en voert sindsdien een lange terreurstrijd tegen de Turkse staat. Hun terreurcampagnes hebben al aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost, waaronder vrouwen en kinderen.

De PKK wordt zowel door Turkije, de Verenigde Staten als de Europese Unie beschouwd als een terroristische organisatie.

HDP nauwe banden met terreurpartij PKK

De Turkse regering heeft de HDP er lange tijd van beschuldigd dat ze nauwe banden onderhield met de PKK. In november 2016 werden nog 13 HDP-parlementleden gearresteerd. 10 van hen, waaronder co-voorzitters  Demirtas en Figen Yüksekdağ, zitten nog steeds in de cel in afwachting van hun proces. De aanklacht heeft betrekking op het leiden van en deelnemen aan acties en het begaan van misdaden in opdracht van de PKK.

Sabah

S.V.R.