Links: Het meisje in de video - - - Rechts: Erdogan in Anitkabir, Ankara

Op 21 juli werd een vrouw opgepakt die de stichter van de Turkse republiek, Mustafa Kemal Atatürk, had beledigd in een filmpje.

Dat nam ze op voor zijn mausoleum in de hoofdstad Ankara. Ze werd opgepakt nadat de openbare aanklager een onderzoek had ingesteld.

“Ik ben heel beschaamd dat ik naar hier [naar Atatürks mausoleum] gekomen ben. Ik wou dat ik niet gekomen was. Ik ben hier omdat sommigen erop hadden aangedrongen. Ik hou niet van Atatürk. Het was niet Atatürk die Turkije heeft gered,” zei de vrouw in een filmpje dat ze opnam vlak voor het mausoleum, en daarna naar haar vriendin stuurde. “Ataturk kan niet eens de stront zijn van Erdogan”, voegde ze er aan toe.

Verontwaardiging

Haar filmpje lokte een storm van verontwaardiging uit toen haar vriendin het op sociale media had gedeeld. Nadat ze de heftige publieke reactie had gezien, postte de vrouw een ander filmpje waarin ze zei dat het haar erg speet.

“Ik deelde mijn standpunten over politiek en religie met een Atatürk-gezinde vriendin, maar ze minachtte me. We hadden een discussie en ik werd boos. Als ik geen respect had voor Atatürk, was ik nooit naar Anitkabir [Atatürks mausoleum] gekomen. Ik nam dit filmpje op en stuurde het naar haar vanuit mijn boosheid, nadat ze slecht tegen me had gesproken. Mijn vriendin deelde het filmpje op sociale media en zo is het viraal gegaan. Ik bied aan iedereen mijn excuses aan voor wat ik heb gezegd,” aldus haar videoboodschap.

Desondanks stelde het parket van Ankara toch een onderzoek in, zo meldden lokale media. “De verdachte in kwestie is opgepakt. Ze zal verhoord worden en vervolgens ter beschikking gesteld van een rechtbank,” aldus een mededeling van het parket.

Hürriyet