Het eerste schip van Turkije dat in de diepe zee kan boren is, geflankeerd door Turkse oorlogsschepen, dinsdag uitgevaren om te zoeken naar aardgas in betwiste wateren in de Middellandse Zee.

De Fatih, genoemd naar de veroveraar van Constantinopel (het moderne Istanbul), zal opereren in het betwiste gebied, ongeveer 60 zeemijlen van de Turkse kust. Het Oostelijke Middellandse Zeegebied is in de afgelopen jaren een hot spot geworden voor aardgas. Cyprus, Israël en Egypte hebben er grote vondsten gedaan.

De Turkse plannen om energie te exploiteren hebben reeds tot een aanvaring geleid tussen oorlogsschepen van de NAVO-bondgenoten. Het begin van de zoektocht komt er op een moment dat Cyprus zoekt naar gas in het gebied, iets waar Turkije zich heftig tegen verzet zonder een overeenkomst dat de vondsten van de zoektocht verdeelt.

“Ik denk niet dat beide partijen op zoek zijn naar een rechtstreeks conflict,” zei James Ker-Lindsay, een senior fellow aan de London School of Economics. Tegelijkertijd zei hij dat er een constante risico op een clash bestaat. “Dit kunnen zeer, zeer gespannen situaties zijn en dingen kunnen onverwacht heel snel uit de hand lopen,” zei hij.

Militaire actie

Minister van Defensie Hulusi Akar zei dat een Griekse oorlogsschip een Turks schip (de Barbaros) dat seismisch onderzoek doet, gevaarlijk dichtbij naderde, maar dat Turkije dit niet nogmaals zou laten gebeuren. Akar dreigde met militaire actie als Griekenland haar plannen uitvoert om haar territoriale wateren in het Egeïsche gebied uit te breiden.

“We zijn vastberaden om de rechten van de Turkse Republiek en van de Turkse Republiek Noord-Cyprus te beschermen zonder enige toegevingen,” zei hij.

Volgens de Minister van Energie, Fatih Donmez, escorteerde de Turkse zeemacht zowel de Fatih als de Barbaros, genoemd naar de legendarische Ottomaanse zeebevelhebber Barbarossa Hayreddin Pasha. De Turkse zeemacht zal volgens hem op elke intimidatie reageren.

“We zijn niet uit op andermans grondstoffen,” zei Donmez. “Onze enige doelstelling is om aan ons volk de rijkdommen uit elke centimeter grond onder onze soevereiniteit te geven.”

Bloomberg

T.A.