De waarnemende burgemeester van de Turkse stad Trabzon aan de Zwarte Zee heeft gezegd dat Turkse functionarissen de datum van de Ottomaanse verovering van de stad zullen herzien. Het blijkt dat de stad de verovering al 58 jaar op de verkeerde dag viert.

De Ottomaanse Sultan Mehmed II, gekend als de Veroveraar, had het Keizerrijk Trebizonde, dat het laatste overblijfsel was van het Byzantijnse Rijk, verslagen in 1461.

Hoewel het jaar van de verovering goed gekend en zelfs verankerd is in de naam van een lokale ploeg, was de exacte datum voer voor discussie.

Sinds de jaren 60 wordt in Trabzon de officiële plechtigheid voor de verovering gehouden op 26 oktober.

De waarnemende burgemeester van Trabzon, Seyfullah Kinali, vertelde aan het persagentschap Demiroren op 26 oktober dat de verovering voor de laatste keer op de verkeerde datum zal gevierd worden.

15 augustus

“Vanaf volgend jaar gaan we het vieren op 15 augustus, wat de correcte datum is,” zei hij tijdens een officiële ceremonie.

Kenan Inan, geschiedenisprofessor aan de Karadeniz Technische Universiteit, zei dat een comité van historici vastgesteld heeft dat de bron van de fout ligt in een klassiek, Ottomaans geschiedenisboek van Ismail Hakki Uzuncarsili.

26 oktober

“De datum was daar geschreven als 26 oktober, wat geleid heeft tot deze vergissing gedurende 58 jaar,” zei hij.

Het magnum opus van Uzuncarsili wordt nog steeds beschouwd als een gezaghebbende bron over de Ottomaanse geschiedenis. De verkeerde datum wordt geweten aan een typefout in de editie van 1943 die door de Turkse autoriteiten als referentie werd gebruikt toen men een datum koos om de verovering van Trabzon te herdenken.

Hurriyet

T.A.