De leider van de grootste oppositiepartij heeft de overheid fel bekritiseerd nadat twee soldaten aan hypothermie (onderkoeling) zijn gestorven tijdens hun nachtwacht in een oostelijke Anatolische provincie. Hij eiste een volledig onderzoek naar het incident.

“Waarom zijn twee van onze soldaten gesneuveld in de 21e eeuw? Iemand moet hiervoor de verantwoordelijkheid dragen. Ben ik fout? Ik verdedig de rechten van de ouders van onze gesneuvelden,” vertelde Kilicdaroglu van de CHP (Republikeinse Volkspartij) aan zijn partij in het parlement.

https://www.youtube.com/watch?v=UunaJGBx_Ug

Twee Turkse soldaten stierven vorige week een bevriezingsdood in een landelijk gebied in de zuidoostelijke provincie Tunceli wegens een plotse verslechtering van de weersomstandigheden.

De gouverneur van Tunceli heeft een onderzoek ingelast naar het incident terwijl oppositiepartijen hevig de overheid hebben bekritiseerd voor het niet voorzien van de noodzakelijke logistiek, waaronder winterbestendige camouflagekleding.

Onderkoeling

“We zijn in oktober 2018 en onze troepen sterven aan onderkoeling. Het is weer ik die word beschuldigd hoewel ik spreek voor de rechten van deze gesneuvelden. Dit brengt me erg van streek. Je had moeten zeggen ‘Ja, Kilicdaroglu, je hebt gelijk. Ik zal dit incident volledig onderzoeken.’ Maar je koos ervoor om mij aan te vallen,” zei de CHP-leider, verwijzend naar de verklaringen van Erdogan eerder op de dag.

https://www.youtube.com/watch?v=H8NV_2weSV4

Erdogan zijn grootvader

Erdogan vertelde dat zijn grootvader doodvroor tijdens de Eerste Wereldoorlog en dat martelaarschap bereikt kan worden door een kogel of door te bevriezen.

Nadat de foto’s van de twee bevroren soldaten gedeeld werden op sociale media, hield de Minister van Binnenlandse Zaken Suleyman Soylu een persconferentie om uit te leggen hoe het incident plaatsvond.

Soylu zei dat de regionale militaire buitenpost een helikopter naar het gebied wou sturen om de twee soldaten op te pikken nadat weersomstandigheden waren verslechterd, maar dat de helikopters niet konden landen wegens plotse sneeuw.

Hij zei ook dat de uniformen van de soldaten gemaakt waren om hen tot -40 graden Celsius te beschermen en dat het onderzoek nog lopende is.

https://www.youtube.com/watch?v=XkpFesPVmaU

Hurriyet

T.A.