Turkije wil samenwerken met de Verenigde Staten in Syrië en dit op dezelfde manier als het doet met Rusland en Iran. Dit heeft president Recep Tayyip Erdoğan eerder op zaterdag gezegd. In de noordelijke provincie Kastamonu, zei Erdogan tijdens het provinciale congres van de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK-partij), dat Turkije graag zou samenwerken met de V.S. in Syrië.

Hij zei ook dat Turkije het gebied achter de Syrische grens zal beveiligen tegen terroristen. Hierbij zullen de terroristische Syrische uitloper van de PKK, beter bekend als de Democratische Unie Partij (PYD), en zijn gewapende Eenheid voor de Bescherming van de Bevolking (YPG) verslagen worden, voegde hij eraan toe.

“Aangezien alles in Syrië een rozenbedje is, waarom blijven er dan toch 3 miljoen Syriërs in Turkije wonen? Omdat zowel wij als deze mensen weten dat aan de andere kant van de grens enkel de namen en symbolen van de terreurgroeperingen veranderen, maar de onderdrukking blijft voortbestaan. Gisteren waren de namen van de onderdrukkers het Assad regime en Daesh, vandaag is dat PYD / YPG, “zei Erdoğan.

Toekomst

Erdoğan verzekerde dat Turkije de PYD / YPG “op de een of andere manier” in de nabije toekomst zal verslaan. Erdoğan zei ook dat Turkije geen visumcrisis wilde, die deze week eindigde.

“Zij begonnen de visumcrisis en hebben het zelf beëindigd. Geweldig, we wilden geen visumcrisis met de VS. Het is nu afgelopen. Dit is wat in ieder geval had moeten gebeuren,” zei Erdoğan.

Hervatting

Op donderdag kondigde de Amerikaanse ambassade in Turkije de hervatting aan van haar volledige visumdiensten na bijna twee maanden.

In een wederzijdse beweging heeft Turkije ook de beperkingen op visumdiensten voor Amerikaanse burgers opgeheven, volgens de Turkse missie in de VS.

Amerikaanse ambassade

Op 8 oktober schortte de Amerikaanse ambassade de non-immigrantenvisa op voor Turkse staatsburgers na de arrestatie van een plaatselijke werknemer die werkzaam was bij het Amerikaanse consulaat in Istanbul. Dit gaf aanleiding tot een wederzijdse sanctie van Ankara.

Ondertussen maakte de president, op een andere bijeenkomst in de noordelijke provincie Sinop op diezelfde dag, bekend dat hij Frankrijk op 5 januari zal bezoeken, twee jaar na zijn laatste bezoek.

Tijdens zijn bezoek zal Erdoğan bijeenkomsten houden met zijn Franse tegenhanger Emanuel Macron en bilaterale overeenkomsten bespreken.

Sabah