Acht ex-officieren van het leger waren gevlucht naar Griekenland na deel te nemen aan de mislukte staatsgreep van vorig jaar. Eén van de acht voormalige Turkse militairen die naar Griekenland waren gevlucht na hun deelname aan de mislukte staatsgreep in Turkije van vorig jaar, kreeg op zaterdag asiel in Athene.

Volgens een uitspraak van het derde Independent Secondary Asylum Committee werd aan Suleyman Ozkaynakci, de co-piloot van de helikopter die werd gebruikt om Turkije te ontvluchten, asiel verleend.

De commissie oordeelde dat er niet kon worden bewezen dat de co-piloot had deelgenomen aan de mislukte staatsgreep.

Geen asiel gekregen

De rest van de officieren heeft geen asiel gekregen. Zij worden momenteel vastgehouden door de Griekse autoriteiten totdat de commissie een uitspraak over hen doet.

Kritiek

De Turkse vice-premier Hakan Cavusoglu uitte kritiek op de beslissing. In een tweet van zijn officiële Twitter-account zei hij dat Griekenland er zich niet van bewust is dat elk lid van de Fetullah Terrorist Organization (FETO) dat door hen wordt vrijgelaten een grote bedreiging vormt voor hun land.

“De terroristen die je vandaag vrijlaat, zijn als dynamieten die klaar zijn om te ontploffen, en je hebt misschien geen land om te verdedigen wanneer ze dat doen,” voegde hij eraan toe. Cavusoglu noemde de Griekse houding ook onvriendelijk.

Omarmt samenzweerders

In een schriftelijke verklaring op zaterdag, vermeldde het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken: “Griekenland, dat asiel heeft verleend aan één van de acht coupplegers die hebben deelgenomen aan de coup van 15 juli, heeft door deze beslissing opnieuw onthuld dat het een land is dat samenzweerders beschermt en omarmt .”

Het ministerie bekritiseerde Griekenland ook omdat het geen steun verleende aan of samenwerkte met Turkije in de strijd tegen terrorisme en misdaden zoals men zou verwachten van een bondgenoot.

“Deze beslissing, die wij beschouwen als een politiek motief, zal ongetwijfeld gevolgen hebben voor onze bilaterale betrekkingen met Griekenland en onze gezamenlijke regionale inspanningen,” aldus de verklaring.

De samenzwerende soldaten waren geland in Alexandroupolis, Griekenland, aan boord van een militaire helikopter, uren na de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016.

Verschillende uitleveringsverzoeken

Het Turkse Ministerie van Justitie heeft sindsdien verschillende uitleveringsverzoeken gestuurd voor de voormalige officieren.

Op 26 januari 2017 besloot het Griekse Hooggerechtshof de officieren niet uit te leveren aan Turkije. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken noemde de beslissing “politiek gemotiveerd”.

Officieel bezoek aan Griekenland

De kwestie werd besproken toen de Turkse president, Recep Tayyip Erdogan, op 7 december 2017 een officieel bezoek aan Griekenland bracht.

De Fetullah Terrorist Organization (FETO) en de, in de VS gevestigde, leider Fetullah Gulen orkestreerden de mislukte staatsgreep op 15 juli 2016, waarbij 250 mensen werden gedood en bijna 2.200 gewond geraakten.

Ankara beschuldigt FETO ervan achter een langlopende campagne te staan ​​om de staat omver te werpen door middel van de infiltratie in Turkse instellingen, voornamelijk het leger, de politie en de rechterlijke macht.

Anadolu Agency