Ankara wil een eerste storting van 10 miljard dollar in Turkse obligaties en rekeningen ontvangen na de toenadering tussen Erdogan en Mohammed bin Salman.

Turkije wil naar verluidt een deposito van 20 miljard dollar van Saudi-Arabië in een poging om zijn deviezenreserves te versterken.

Op woensdag zei de Turkse krant Dunya, die bronnen uit de schatkist citeerde, dat Saoedi-Arabië naar verwachting een eerste storting van 10 miljard dollar zou doen op Turkse schatkistobligaties en -rekeningen.

Een Turkse schatkistbron bevestigde aan de media dat er technische besprekingen aan de gang waren om 20 miljard dollar van Saudi-Arabië los te krijgen.

In juni bezocht de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman Ankara, waarmee hij een einde maakte aan een vier jaar durende breuk met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die hem bij zijn vertrek naar de luchthaven begeleidde.

Het bezoek kwam nadat Turkije een rechtszaak had laten vallen waarin Saudische agenten terechtstonden die ervan worden verdacht journalist Jamal Khashoggi te hebben vermoord.

Khashoggi, een Saudische columnist voor Middle East Eye en de Washington Post, werd vermoord door een moordcommando in het consulaat van het koninkrijk in Istanbul. De CIA concludeerde dat Mohammed bin Salman persoonlijk had getekend voor de operatie, een beschuldiging die hij ontkent.

In een gezamenlijke verklaring van de twee regeringen na het bezoek van de kroonprins werd het voornemen onderstreept om de banden op het gebied van handel, energie en defensie aan te halen, alsook de politieke en regionale samenwerking en het overleg te verdiepen.

De Turkse minister van Financiën Nureddin Nebati vertelde eerder deze maand aan een groep journalisten dat Turkije 30 tot 35 miljard dollar nodig heeft om zijn tekort op de lopende rekening te financieren, dat is opgelopen door de stijgende energieprijzen. Hij zei dat Turkije hulp zocht in naburige landen, zoals Rusland en Saoedi-Arabië.

Gebaar van goede wil

Bloomberg meldde eerder deze maand dat het Russische staatsbedrijf Rosatom had besloten 15 miljard dollar aan Turkije over te maken voor de bouw van de 20 miljard dollar kostende kerncentrale van Akkuyu, waarbij functionarissen werden geciteerd die zeiden dat een eerste bedrag van 5 miljard dollar al was ontvangen.

De functionarissen suggereerden dat de stap een gebaar van goede wil was van de Russische president Vladimir Poetin om Turkije te bedanken voor de doorbraak in de Oekraïense graanovereenkomst die deze maand door Ankara tot stand kwam.

Rosatom heeft ook een poging ondernomen om een kredietlijn van 6,1 miljard dollar te krijgen voor de bouw van Akkuyu, waarbij de fondsen tijdelijk op Turkse schatkistobligaties en -rekeningen worden geplaatst.

De schatkistbron vertelde MEE dat er al 7 miljard dollar van Rusland was ontvangen, die de komende twee jaar op Turkse rekeningen zou worden geparkeerd. Hakan Kara, voormalig hoofdeconoom van de Turkse centrale bank, bevestigde via eigen berekeningen dat de reserves inderdaad met 7,3 miljard dollar zijn toegenomen.

Twee afzonderlijke Turkse bronnen vertelden MEE dat Turkije ook op zoek was naar soortgelijke stortingen van de VAE en Qatar.

Bron: Turkse media