President kondigt korting aan op vleesverkoop

President Recep Tayyip Erdoğan heeft aangekondigd dat de regering een nieuwe korting op de verkoop van vlees zal invoeren om de hoge prijzen op de markt te beteugelen.

“We zullen beginnen met de verkoop van vee met een korting van 30-35 procent. Dit zal ook degenen die het evenwicht van de markten verstoren op één lijn brengen,” zei Erdoğan.

De president verklaarde dat hij instructies heeft gegeven aan landbouwkredietcoöperaties. “Vanaf nu zijn we begonnen met een korting van 25 procent op schapen- en lamsvlees. Ik heb vanochtend ook gesproken met de voorzitter van de landbouwkredietcoöperatie. We zullen ook beginnen met de verkoop van runderen met een korting van 30-35 procent,” zei hij.

Erdoğan zei dat de regering 34 nieuwe faciliteiten heeft toegevoegd aan de hydro-elektrische energie van het land.

“Met de medewerking van de publiek-private sector, hebben onze 34 waterkrachtcentrales een jaarlijkse energieproductiecapaciteit van 2,3 miljard kilowattuur,” zei hij opmerkend dat deze centrales het land een jaarlijks economisch voordeel van 2,7 miljard Turkse Lira zullen opleveren.

“Wij zijn er trots op dat wij in de afgelopen 20 jaar 605 nieuwe waterkrachtcentrales naar ons land hebben gehaald, samen met de centrales die wij vandaag zullen inhuldigen. Ik moet u eraan herinneren dat dit aantal vóór ons slechts 125 bedroeg. Ons totaal aantal stuwdammen is opgelopen tot 930. We hebben geen last meer van dorst, zelfs niet in de droogste seizoenen,” merkte Erdoğan op.

De dammen die zijn gebouwd voor waterkrachtcentrales bieden veel extra mogelijkheden, van irrigatie tot visserij, benadrukte de president. De kwestie van het toewijzen van het geld, dat dankzij de opwekking van elektriciteit uit water binnen het land blijft, aan uiterst belangrijke ontwikkelingsinvesteringen is voor landen als Turkije even belangrijk als andere kwesties, verklaarde hij.

Debatten over klimaatverandering vergroten het belang van hernieuwbare en groene energiebronnen en waterbronnen zijn het belangrijkste middel voor inheemse en hernieuwbare energieopwekking in Turkije, zei hij.

“De kenmerken van onze geografie bieden ons in dit opzicht aanzienlijke mogelijkheden. Elektriciteit opwekken uit water onderscheidt zich door het feit dat het geen luchtvervuiling veroorzaakt, de hoeveelheid water niet vermindert en de kwaliteit van het water niet verslechtert,” verklaarde Erdoğan.

Bron: Sabah