Een grot waarin Hüseyin Gazi, de vader van de Turkse epische held Battal Gazi, ooit woonde, zal na een bevel van de president worden opengesteld voor toerisme.

Als gastheer van het bezoek van president Recep Tayyip Erdoğan aan de cemevi, zei Ali Ayyıldız, het hoofd van de Hüseyin Gazi Cultuur en Kunst Stichting, dat hij verzocht om de Hüseyin Gazi grot, gelegen in het militaire gebied in de hoofdstad Ankara’s Mamak district, open te stellen voor bezoekers.

Erdoğan, die een bezoek bracht aan de cemevi, een Alevitisch gebedshuis, na vijf verschillende aanvallen op Alevitische instellingen in Ankara, beval de opening van de grot, die in de buurt van het Hüseyin Gazi-graf en de Hüseyin Gazi-berg is gelegen.

Ayyıldız herhaalde dat Hüseyin Gazi, de vader van de quasi-historische epische held Battal Gazi, een tijdlang in de grot heeft gewoond en zei:

“Mensen die de tombe komen bezoeken willen ook de grot zien omdat er acht maanden per jaar een waterstroom doorheen stroomt. Maar dat is niet toegestaan omdat het in een militair gebied ligt.”

“Ik heb van de president geëist dat deze plek van de status van militaire zone wordt gehaald en aan ons wordt toegewezen,” zei Ayyıldız, eraan toevoegend dat de grot belangrijk is voor het geloofstoerisme, omdat de alevitische gemeenschap respect heeft voor Hüseyin Gazi.

Toerisme

De president had een gesprek met de minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu en de minister van Cultuur en Toerisme Mehmet Nuri Ersoy, en gaf hen instructies om aan deze kwestie te beginnen werken, aldus Ayyıldız.

Hij wees er ook op dat onder coördinatie van de ministeries alle cemevis en alevitische verenigingen in heel Turkije worden bezocht en dat hun eisen van de regering worden ontvangen en in verslagen worden gebundeld.

Erdoğan woonde op 8 augustus laat het Muharram iftar met de vertegenwoordigers van de Alevitische gemeenschap bij in de Hüseyin Gazi Cemevi in Ankara.

Bron: Hürriyet