Roze en wit: Turks meer trekt bezoekers, zoutproducenten

Het Tuz-meer in Turkije krijgt steeds meer bezoekers nu het roze kleurt, deels door algen, terwijl in een andere hoek vrachtwagens zout uit het waterlichaam laden

Het op één na grootste meer van Turkije, het Tuz-meer, beleeft een “roze zomer” in Aksaray, terwijl elders wordt gewerkt aan de winning van zout uit de afzettingen.

Het meer in het hart van het land kreeg zijn nieuwe kleur door een hausse van algen en bacteriën bij stijgende temperaturen. Het waterlichaam, dat ook bekend staat als de thuishaven van trekvogels en een primair toevluchtsoord voor roze flamingo’s in de lente en de zomer, trekt tegenwoordig meer bezoekers.

Algen produceren een rood-oranje pigment, betacaroteen genaamd, wanneer de temperaturen stijgen, samen met de mate van verzilting, om zichzelf te beschermen tegen schadelijk zonlicht.

Dit verandert het meer op zijn beurt in een rode of roze kleur die aanhoudt tot de komst van het regenseizoen wanneer het meer zijn oorspronkelijke kleur terugkrijgt.

Professor Mustafa Cemal Darılmaz, decaan van de Faculteit Diergeneeskunde van de Aksaray Universiteit in de gelijknamige provincie waar het meer zich uitstrekt, zegt dat de kleur voornamelijk afkomstig is van artemia salina, een soort pekelkreeft, een hoofdvoedsel voor flamingo’s die hun kleur van hen krijgen.

“Flamingo’s leven van insecten, deze garnalen en mos in het meer. Dus, in zekere zin, krijgen ze hun kleur van het meer,” vertelde hij Demirören News Agency (DHA) op vrijdag.

Het meer, dat een grote verscheidenheid aan andere vogels herbergt, was vorig jaar een kerkhof van honderden baby- en volwassen flamingo’s, waarvan de karkassen verspreid over de opgedroogde delen werden gevonden.

De massale sterfte afgelopen zomer leidde tot bezorgdheid omdat het Tuz-meer een toevluchtsoord is voor de meeste pasgeboren flamingo’s die over het waterrijke gebied leren vliegen alvorens in de herfst te vertrekken.

Klimaatverandering is de belangrijkste oorzaak van de droogte, die zijn tol eist van dieren die afhankelijk zijn van massale watervoorraden die nu meer dreigen op te drogen. Hoewel het voorbije seizoen van regenval en sneeuwval voorspoedig is gebleken en uitgedroogde delen van meren weer tot leven heeft gebracht, blijft het gevaar bestaan volgens deskundigen, die waarschuwen dat toekomstige droge periodes nog steeds tot de mogelijkheden behoren.

Samen met de flamingo’s veroorzaakten de opgedroogde waterbronnen massale meeuwensterfte in andere meren in heel Türkiye waar de temperaturen gestaag stijgen.

Natuurlijke schoonheid

Tamer Efe Çar, een bezoeker, zegt dat hij naast het meer reed toen hij van de hoofdstad Ankara naar de zuidelijke stad Mersin reisde en besloot om te stoppen toen hij de vreemde kleur zag.

“Dit is een natuurlijke schoonheid. Ik raad iedereen die het grote stadsleven beu is absoluut aan om dit prachtige landschap en de rust hier te zien,” zegt hij.

Elders trekt het water van het meer zich terug als de temperaturen stijgen, wat het begin van de “zoutoogst” markeert.

Gedurende ongeveer drie maanden per jaar trekken de zoutproducenten van het land naar de droge gebieden van het meer om zout te winnen uit de afzettingen.

Het meer is een belangrijke bron van zout voor het land. Het zout, met een zuiverheidsgraad van 99%, wordt ook geëxporteerd naar meer dan 60 landen.

Bron: Sabah