Bij een aanrijding in Apeldoorn is de bestuurder van een scooter overleden. Het gaat om de 18-jarige Önder Eren Uyar, heeft de politie bevestigd. 

De Turkse Nederlander kwam eerder op de avond, rond 21.45 uur, frontaal in botsing met een automobiliste.

Het ging mis op de Laan van Orden, in het westen van Apeldoorn. De scooterrijder kwam vanaf de kant van het winkelcentrum en reed richting de Prins Willem Alexanderlaan.

Pal voor een woon- en zorgcentrum vond de botsing plaats. Wat de oorzaak van het ongeluk was, is nog niet duidelijk. De politie onderzoekt dit.

Een politieauto en twee ambulances kwamen op de melding van het ongeval af. Al snel werd ook de hulp van een traumahelikopter ingeroepen.

Hulp voor Önder Eren Uyar (18) mocht echter niet meer baten. De automobiliste die bij het ongeluk betrokken was, kwam met de schrik vrij. Haar auto en de scooter van het slachtoffer liepen behoorlijke schade op.

Ziekenhuis

Na het ongeluk was het nog korte tijd onrustig bij het Gelre ziekenhuis in Apeldoorn, waar mensen zich verzamelden na het ongeluk.

Dit gebeurde in eerste instantie voor de huisartsenpost en later bij de hoofdingang. Aan het begin van de nacht keerde de rust daar weer terug.

Binnen de Turks-Nederlandse gemeenschap in Apeldoorn heerst grote verslagenheid na de dood van de 18-jarige Eren Uyar.

Hij had net zijn autorijbewijs gehaald. En zijn diploma autotechniek. Eren Uyar was volgens zijn vader een vriendelijke, fijne jongen die voor iedereen klaarstond.

Zijn vader vertelt zijn verhaal aan de Nederlandse meida via een kennis. “Het is een hartverscheurend verhaal”, zegt hij. “Eren was in de bloei van zijn leven.”

Eren was vrijdag eerst in de stad geweest. ,,Hij dronk geen alcohol”. Op de weg terug reed hij over de Laan van Orden die vlakbij zijn woning ligt.

“Daar reed ineens een auto van een parkeerplaats weg. Eren probeerde nog te remmen, maar zijn scooter gleed weg en hij botste hard tegen de auto aan.”

Volgens de vader leek het in eerste instantie vrij goed te gaan met zijn zoon.

“Hij is zelfs nog opgestaan. Maar daarna werd hij toch onwel. Pas later, toen ze zijn shirt openden, zagen ze op zijn buik een grote afdruk. Waarschijnlijk van de autoband. Toen bleek hij een interne bloeding te hebben. Niet lang daarna overleed hij.”

De artsen hebben volgens Karalik goed gehandeld. ,,Maar toch vraagt de familie zich af of dit verhaal anders had af kunnen lopen, als de afdruk op zijn buik eerder was ontdekt.”

Vrienden van Eren bezochten vrijdagavond het ziekenhuis waar hij overleden was.

De vader van Eren is in Nederland. Maandag is er een gebedsdienst in de moskee. Daarna gaan de vader en zijn overleden zoon naar Turkije, waar Eren wordt begraven.

Bron: Nederlandse media