Een wetgever van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft in het parlement een wetsvoorstel ingediend dat onder meer oproept tot de erkenning van cemevi’s als plaatsen van eredienst.

Alevieten voeren campagne om hun gebedshuizen te laten erkennen en vrij te stellen van energierekeningen.

Een parlementslid van de belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP), heeft in het parlement een wetsvoorstel van 30 punten ingediend waarin wordt opgeroepen tot de erkenning van cemevi’s als plaatsen van eredienst, meldde het dagblad Birgün.

Cemevi’s, de gebedshuizen van de omvangrijke alevitische gemeenschap in Turkije, worden in Turkije als bedehuizen erkend.

Volgens verschillende uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) moeten ze worden erkend als plaatsen van eredienst, en alevieten voeren al vele jaren campagne om ze op dezelfde manier te categoriseren als moskeeën, kerken en synagogen.

De status van cemevis heeft onlangs opnieuw aandacht gekregen nadat velen hebben geklaagd over buitensporig hoge elektriciteitsrekeningen. Gebedshuizen zijn vrijgesteld van het betalen van energierekeningen.

Vorige maand verklaarde Celal Fırat, het hoofd van de federatie van alevitische verenigingen, dat verschillende genootschappen hun elektriciteitsrekeningen niet zullen betalen wegens de enorme prijsstijgingen.

CHP-wetgever Özgür Karabat, die het wetsvoorstel heeft ingediend, zei dat er meer dan 100 wetsvoorstellen in het parlement zijn ingediend over het categoriseren van cemevis als huizen van aanbidding sinds de regerende Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) in 2002 aan de macht kwam.

“Maar deze voorstellen halen het niet tot de agenda’s van de algemene vergadering. De AKP houdt vol dat ze haar kop in het zand steekt en doet alsof er geen probleem is,” zei Karabat.

Rechtbank oordeelt dat cemevi geen schuld heeft na stroomstoring

Op 15 maart oordeelde een rechtbank in Istanbul dat een cemevi in het Kadiköy-district, waarvan de elektriciteit werd afgesloten nadat zijn ambtenaren de elektriciteitsrekening niet hadden betaald, geen schuld had om af te betalen.

De advocaten van de Pir Sultan Abdal Cemevi hadden een rechtszaak aangespannen tegen het energiedistributiebedrijf dat de elektriciteit had afgesloten.

De cemevi had in de rechtszaak gezegd dat zij diensten moesten draaien zonder elektriciteit en dat het risico bestond dat hun mortuarium naar lijken zou stinken indien zij daar zonder elektriciteit zouden blijven.

Bron: Turkse media