Vertegenwoordigers van sommige alevitische organisaties hebben kritiek geuit op het bezoek van president Erdoğan op 8 augustus aan een cemevi (een alevitisch gebedshuis) en vonden het “onoprecht” en “slecht bedoeld”.

Zij wijzen erop dat Erdoğan na zijn bezoek geen verklaringen heeft afgelegd en zeggen dat de weigering van de president om in het openbaar de aanvallen op de alevitische gemeenschap aan te pakken “een indicatie is van zijn vooroordelen”.

President Recep Tayyip Erdoğan woonde op 8 augustus een diner bij om het vasten te verbreken in een cemevi ter gelegenheid van de alevitische heilige maand Muharram.

Tijdens zijn bezoek aan de Hüseyin Gazi Cemevi in Ankara werd Erdoğan vergezeld door vicevoorzitter Fuat Oktay, minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu, en minister van Cultuur en Toerisme Nuri Ersoy.

Het is de eerste keer dat Erdoğan een maaltijd bijwoonde om het vasten te verbreken in een cemevi, en de tweede keer dat hij een cemevi bezocht. Zijn eerste bezoek aan een cemevi was in 2007 in de Istanbulse wijk Kazlıçeşme.

Gelijktijdige aanvallen

Het bezoek van 8 augustus kwam na de gelijktijdige aanvallen van vorige week op vijf alevitische instellingen in Ankara en de mishandeling van een cemevi-leider in Istanbul.

Ali Öz, hoofd van de Çankaya Cemevi Associatie, zei dat ze Erdoğan opnieuw hun eis hadden overgebracht dat de regering de cemevi’s zou erkennen als legitieme plaatsen van aanbidding, volgens een verslag van de media.

Öz zei dat Erdoğan zich onthield van commentaar met betrekking tot de kwestie, maar dat hij de “eenheid en solidariteit” van het land benadrukte.

“Maar zij [Erdoğan en begeleidende ambtenaren] zeiden dat de staat ons vanaf nu zou bijstaan. Ze zeiden: ‘We zullen jullie niet alleen laten; als jullie een eis hebben, zullen we proberen die te realiseren,'” zei Öz, eraan herinnerend dat er eerdere uitspraken zijn van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) en het Turkse Hof van Cassatie die in feite de wettelijke erkenning van cemevis erkenden.

Öz zei dat hij zowel van Erdoğan als van Soylu de verzekering had gekregen dat de regering de aanvallen op de alevitische gemeenschap zou opvolgen.

“Ze zeiden: ‘We zullen hen tot het einde toe verlichten als er duistere machten achter zitten [de aanslagen].’ Zowel onze president als onze minister van Binnenlandse Zaken hebben dit gezegd.”

Kritiek

Ondertussen bekritiseerden vertegenwoordigers van sommige alevitische organisaties het bezoek van Erdoğan en vonden het niet “oprecht” of “goedbedoeld”.

Het hoofd van de Federatie van Alevitische Verenigingen Celal Fırat wees erop dat Hüseyin Gazi Cemevi werd heringericht vóór het bezoek van Erdoğan en dat de portretten van de stichter van het moderne Turkije Mustafa Kemal Atatürk, de schoonzoon van de moslimprofeet Mohammed Ali Ibn Abu Talib en een dertien-eeuwse Bektashi derwisj Hacı Bektaş Veli werden verwijderd uit het gedeelte waar Erdoğan zou zitten.

“Dit toont aan dat de president zelfs verontrust is over het feit dat hij gefotografeerd wordt voor de afbeelding van Profeet Ali,” vertelde Fırat aan Gazete Duvar in een interview.

“Erdoğan die altijd een verklaring aflegt na het bijwonen van het vrijdaggebed [in een moskee], heeft niets gezegd [tegen het publiek of verslaggevers] na zijn cemevi bezoek. Dit stemt ons droevig,” zei hij.

Bron: Turkse media