De Turkse president dringt er bij de ambassadeurs op aan hun best te doen om ervoor te zorgen dat Turken in het buitenland kunnen deelnemen aan de komende verkiezingen.

In een toespraak over de internationale prioriteiten van Turkije riep president Recep Tayyip Erdogan de topdiplomaten op om “de rechten van de Turkse burgers te verdedigen” in het licht van de groeiende vijandigheid jegens “moslims en Turken” in Westerse landen.

In zijn toespraak op de jaarlijkse ambassadeursconferentie van het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag zei de president dat “cultureel racisme” wereldwijd toeneemt, vooral in Westerse landen.

“Het beledigen van vrouwen met hoofddoeken midden op straat, het verbranden van ons heilige boek Koran onder politiebescherming, het achterlaten van een afgehakte varkenskop bij onze moskeeën… al deze voorbeelden leggen de beangstigende dimensies van islamofobie bloot,” zei hij, verwijzend naar gerapporteerde gevallen in Zweden, Oostenrijk en Duitsland.

De Turkse president beschuldigde sommige Europese landen er ook van verenigingen en moskeeën te sluiten met “zwakke excuses”.

“Ik verwacht van u dat u ons volk met meer vastberadenheid bijstaat en de rechten en waardigheid van onze burgers onder alle omstandigheden vastberaden verdedigt. We moeten een manier vinden om de steeds grotere druk op verenigingen en moskeeën via politieke en juridische kanalen te neutraliseren”, zei de president tegen de ambassadeurs.

Met de komende presidents- en parlementsverkiezingen hoog op zijn agenda drong Erdogan er bij de vertegenwoordigers van het land in het buitenland op aan ervoor te zorgen dat kiesgerechtigde Turken gemakkelijk een stembus kunnen bereiken en dat Gulenisten en andere “terroristische groeperingen” de verkiezingen niet kunnen ondermijnen.

Het verzoek is van cruciaal belang: Erdogan en zijn Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AKP) rekenen op de stem van Turken die in het buitenland wonen in een verkiezing die een krappe race belooft te worden.

Hoewel slechts de helft van de Turken in het buitenland stemde bij de laatste verkiezingen in 2018, stemde één op elke kiezer die zijn stem uitbracht op de buitenlandse vertegenwoordigingen of Turkse grensposten voor de AKP.

“Türkiye (zoals Turkije nu in alle officiële toespraken wordt genoemd) kan noch het Oosten noch het Westen de rug toekeren. We moeten sterke betrekkingen onderhouden met beide, zoals de tweekoppige adelaar die symbool staat voor de Grote Seldjoekenstaat,” zei Erdogan, verwijzend naar het elfde-eeuwse rijk dat over Anatolië heerste.

Uitgebreide diplomatieke netwerk

“Met zijn 255 buitenlandse missies behoort Turkije vandaag tot de top vijf van landen met het meest uitgebreide diplomatieke netwerk ter wereld,” zei hij.

Bron: Turkse media