Russen hebben al lang vakantie in Antalya, maar kopen er nu eigendommen om het Turkse staatsburgerschap te verkrijgen

Met een investering van 400.000 dollar kunnen Russische burgers een nieuwe nationaliteit krijgen en de hel van de westerse sancties omzeilen, hoewel Washington daar niet blij mee is

De Turkse regeling voor staatsburgerschap door investering is gevoed door een golf van Russen die hun land zijn ontvlucht na de invasie in Oekraïne en op zoek zijn naar manieren om nieuwe bedrijven en levens op te zetten.

Ankara’s pad naar staatsburgerschap voor investeerders is erg populair bij mensen in het Midden-Oosten sinds het in 2018 werd gelanceerd.

Maar de oorlog van Rusland in Oekraïne heeft een nieuwe golf van investeerders op gang gebracht.

Verlammende internationale sancties tegen Rusland en toenemende onderdrukking van afwijkende meningen hebben Russen ertoe aangezet om op zoek te gaan naar kansen in Turkije – een land dat voorheen door hen alleen als vakantiebestemming werd gezien.

Tussen 2018 en 2021 verwierven ongeveer 20.000 buitenlandse burgers, aangevoerd door Iraniërs, Irakezen en Afghanen, het Turkse staatsburgerschap door onroerend goed te kopen of te investeren in Turkse activa voor een bedrag van minimaal 250.000 dollar.

Na de lancering van de regeling was er enige binnenlandse kritiek op de regeling, die werd beschuldigd van het “uitdelen van goedkoop burgerschap”.

Minimumbedrag

Daarom heeft de Turkse regering half juni een nieuwe wet ingevoerd, waarbij het minimumbedrag voor investeringen wordt verhoogd tot 400.000 dollar.

Muhammet Yasir Taflan, een in Istanbul gevestigde advocaat die gespecialiseerd is in immigratie via investeringen, vertelde de media dat de Russen dit jaar de drijvende kracht achter de regeling zijn geweest.

“Momenteel wordt bijna 60 procent van de huizenverkoop aan buitenlanders door Russen gedaan,” zei hij. “Vorig jaar was dat minder dan één procent.”

Taflan zei dat Ankara’s besluit om de prijs van het staatsburgerschap te verhogen investeerders niet heeft ontmoedigd.

“Er zijn goedkopere, relatief voordeliger staatsburgerschappen voor investeringen of gouden visummogelijkheden in Europa, maar de Russen kunnen zich daar niet voor inschrijven vanwege de sancties. Zij kunnen in principe niet naar Europa reizen, laat staan monetaire transacties uitvoeren,” zei Taflan.

“En voor de andere vreemdelingen gold dat zij ook vóór de wetswijziging al bijna 400.000 dollar uitgaven. Dus het heeft de vraag niet gestopt.”

Statistiek

Uit gegevens van het Turkse bureau voor de statistiek blijkt dat bijna 4.900 Russen tussen februari en juni 2022 een huis in Turkije hebben gekocht, een grote verschuiving ten opzichte van voorgaande jaren.

De Russische stroom naar Turkije heeft de Amerikaanse regering gealarmeerd, die in juni vice-minister van Financiën Wally Adeyemo naar Ankara stuurde.

Daar waarschuwde zij de Turkse autoriteiten en bedrijven om geen kanaal te worden voor “illegale financiering”.

Bron: Turkse media