De Europese voetbalfederatie UEFA heeft Fenerbahçe vrijdag een boete van 50.000 euro opgelegd voor de Poetin-gezangen tijdens het Champions League-duel tegen Dinamo Kiev.

Bovendien moet de Turkse club bij zijn volgende Europese thuiswedstrijd een tribune met minstens 5.000 zitjes sluiten voor het publiek.

Fenerbahçe werd woensdag 27 juli in de tweede voorronde van de Champions League op eigen terrein uitgeschakeld door Kiev.

Toen Vitaliy Buyalski in de 57e minuut de 0-1 scoorde, begonnen Turkse fans de naam van Vladimir Poetin te scanderen.

Fenerbahçe sleepte nog verlengingen uit de brand, maar verloor daarin met 1-2. De heenwedstrijd was op 0-0 geëindigd.

De Turkse club wordt nu bestraft voor “het gooien van objecten en voor het brengen van een aanstootgevende boodschap door provocerende, ongepaste gezangen.”

Tijdens de wedstrijd van 27 juli scandeerden een aantal fans van de club “Vladimir Poetin” vanaf de tribunes, omdat de oorlog tegen Oekraïne, die op bevel van de Russische president wordt gevoerd, nu zijn zesde maand ingaat.

Vorige week benadrukte de ploeg uit Istanboel in een verklaring aan de UEFA dat zij het 20 seconden durende scanderen afkeurde, en voegde eraan toe dat het scanderen geen weerspiegeling is van de humanitaire houding van Fenerbahçe.

De club wettelijk verantwoordelijk stellen voor het incident zou oneerlijk zijn, aldus de club.

Bron: Turkse media