President Recep Tayyip Erdoğan zal naar verwachting vrijdag een positieve mededeling doen over de alevitische gemeenschap in Turkije, aldus berichten.

De president zal naar verwachting de Şahkulu Cemevi – een alevitisch gebedshuis – in Istanbul bezoeken en het nieuw gebouwde complex in de cemevi inwijden, en ook andere cemevi’s in een massale ceremonie inwijden, meldde Anadolu Agency (AA).

Naar verwachting zal hij nieuwe besluiten aankondigen die zijn genomen met betrekking tot de oplossing van de problemen van de alevitische burgers.

In een parlementaire fractievergadering van zijn regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (AK-partij) op dinsdag had de president gezegd dat hij nieuwe stappen zou aankondigen om tegemoet te komen aan de verwachtingen van de alevieten, ondanks pogingen om hen te provoceren tegen het land.

De regering heeft maatregelen genomen om aan de behoeften van de gemeenschap tegemoet te komen.

In juli veroordeelden Turkse ambtenaren aanvallen op cemevis, waaronder drie in Ankara en één in de wijk Kartal in Istanbul.

Erkenning

Alevieten, die met ongeveer 20 miljoen volgelingen de op één na grootste religieuze gemeenschap van het land vormen, hebben een lijst met zorgen over verschillende kwesties, waaronder de publieke erkenning van hun identiteit, de wettelijke status van cemevis en de financiering, alsmede het voorrecht voor alevitische leerlingen om te worden uitgesloten van verplichte godsdienstlessen op lagere en middelbare scholen.

De cemevis worden momenteel beschouwd als stichtingen onder de ministeries van Binnenlandse Zaken en Cultuur en Toerisme van Turkije, in plaats van te worden erkend als gebedshuizen, waardoor zij wettelijk recht zouden hebben op overheidsfinanciering zoals moskeeën, kerken en synagogen van erkende religieuze minderheden in het land.

Het Alevitische geloof wordt uitgelegd als een combinatie van de sjiitische islam, de Bektashi soefi-orde en de Anatolische volkscultuur, en niet als een afzonderlijke godsdienst.

Bron: Sabah