Het mediterrane land controleert meer dan twee derde van de wereldmarkt voor boor, een “wonderelement” dat steeds meer wordt gebruikt in hightechindustrieën.

Turkije is zijn boorexport drastisch aan het opvoeren nu verschillende bedrijven die werkzaam zijn in industrieën variërend van defensie tot schone energie innovatieve manieren vinden om het “kritieke wonderelement” te gebruiken.

Vorig jaar exporteerde Turkije – ’s werelds grootste boriumproducent en houder van 70 procent van het wereldwijde boriummarktaandeel – voor 1 miljard dollar aan van borium afgeleide producten, waaronder verbindingen, die worden gebruikt als brandstof in raketten of om ondoordringbare bepantsering voor tanks te maken.

“De wereldmarkt voor boor bedraagt ongeveer 50 miljard dollar. Ik denk dat Turkije het potentieel heeft om in minder dan 10 jaar minstens de helft daarvan te bemachtigen”, zegt Dr. Selcuk Acar, fabrieksdirecteur bij PAVTEC, een Turks bedrijf dat verschillende geavanceerde producten ontwikkelt zoals trilithiumboraat, dat in batterijen wordt gebruikt.

Decennialang waren boorverbindingen essentieel voor de productie van textiel, zeep en glas. Maar de uitgebreide toepassingen ervan worden nu in een groot aantal sectoren onderzocht.

Zoals Acar opmerkt: “Normaal gesproken zie je boor niet in het dagelijks leven, maar in MRI-apparaten en andere toepassingen in de gezondheidszorg zijn er nu heel wat toepassingen van boor.”

“Als je het vermenigvuldigt met het aantal auto’s dat jaarlijks wordt geproduceerd, kun je zeggen dat er jaarlijks tonnen hoogwaardig boor worden geproduceerd en verbruikt.”

In de afgelopen jaren hebben wetenschappers nieuwe toepassingen gevonden voor boor, dat volgens Nasuh Arik van het Turkse Agentschap voor Energie, Nucleair en Mineraal Onderzoek verschillende unieke eigenschappen heeft.

“Boor is wat wij noemen een ‘kritisch wonderelement’. Op boor gebaseerd materiaal zoals kubisch boornitride heeft de hoogste hardheid na diamant. Het is licht van gewicht en heeft een zeer hoge hittebestendigheid.”

Groene energie helpen

Nu de klimaatcrisis bovenaan de gemeenschappelijke agenda van de wereld staat, hopen wetenschappers dat groene waterstof uit zonne- of windenergie in de toekomst het gebruik van fossiele brandstoffen kan helpen verminderen.

Maar de waterstofindustrie worstelt nog steeds met het vinden van efficiënte en economische manieren om het element op te slaan en te vervoeren. Een materiaal gemaakt van boor kan volgens de wetenschappers een oplossing bieden.

“Ons nieuw gecreëerde materiaal met de naam waterstofboride kan worden gebruikt als materiaal voor de opslag van waterstof. Met dit materiaal kun je waterstof opslaan met een zeer hoge efficiëntie,” zegt Dr. Takahiro Kondo van de Universiteit van Tsukuba in Japan.

Dr. Kondo merkt op dat zijn team “samenwerkt met grote automobielbedrijven in Japan” om te proberen de eigenschappen van waterstofboride het komende jaar of de komende twee jaar te verifiëren.

Zoals Dr. Kondo bevestigt: “Borium is een belangrijk materiaal en de rol van Turkije is heel belangrijk.”

En terwijl Turkije er enorm van kan profiteren als de waterstofboride-fusietechnologie op grote schaal wordt toegepast, doet de hele planeet dat ook, aldus Kirchhoff, die uitlegt dat “we de wereld duizenden jaren van energie kunnen voorzien met de boorreserves in Turkije.”

Bron: Sabah