Turkije heeft Şakir Özkan Torunlar bij presidentieel decreet, ondertekend door president Recep Tayyip Erdoğan, aangewezen als ambassadeur in Israël.

De stap kwam kort nadat Israël de huidige zaakgelastigde in Ankara Irit Lillian tot ambassadeur in Turkije had benoemd.

Torunlar, de Turkse ambassadeur in Bangladesh in 2008-2010, en hij was consul-generaal in Jeruzalem tussen 2010 en 2014.

Van 2017 tot 2021 was hij Turkijes ambassadeur in India. Torunlar was sinds 2014 directeur-generaal Bilaterale Politieke Zaken (Zuid-Azië) bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Torunlar werd de ambassadeur in Tel Aviv na vier jaar nadat de twee landen hun diplomatieke banden hadden geminimaliseerd na het besluit van de Verenigde Staten om in 2018 hun ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem te verhuizen.

De banden tussen de twee naties hebben het afgelopen decennium lang geleden, eerst door de “One Minute” crisis in Davos en later het doden van 10 Turkse mannen door Israëlische commando’s in een incident dat de Mavi Marmara-crisis werd genoemd.

Turkije en Israël bevinden zich sinds eind 2021 in een verzoeningsproces om de zure banden tussen de twee regionale buurlanden te herstellen.

President Erdoğan en de Israëlische president Isaac Herzog en premier Yair Lapid hebben de afgelopen maanden contacten op hoog niveau gelegd om de normalisatie mogelijk te maken.

De twee ministers van Buitenlandse Zaken hadden het besluit om de wederzijdse diplomatieke vertegenwoordiging op een hoger niveau te brengen aangekondigd tijdens een bijeenkomst aan het begin van de zomer.

Ondertussen is vice-minister van Buitenlandse Zaken Sedat Önal benoemd tot ambassadeur van Turkije bij de Verenigde Naties, terwijl vice-minister van Buitenlandse Zaken Faruk Kaymakcı is benoemd tot EU-ambassadeur.

Ankara heeft ambassadeur Zeki Levent Gümrükçü benoemd tot permanent vertegenwoordiger van het land bij de NAVO.

Bron: Hürriyet