Erdoğan en Vladimir Poetin

De Russische president Vladimir Poetin heeft zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdoğan geprezen als een “sterke leider” die altijd de belangen van Turkije verdedigt.

Tijdens een bijeenkomst van de Valdai Discussion Club in Moskou noemde Poetin Erdoğan “een sterke, vastberaden leider die zich laat leiden door de belangen van Turkije, het Turkse volk en de Turkse economie”.

Dit omvat de positie van Turkije in de energiesector, de bouw van de TurkStream-gaspijpleiding en een gasknooppunt, alsook in het toerisme en de landbouw, zei de Russische leider.

Poetin zei dat Erdoğan niet altijd een “gemakkelijke partner” was om mee om te gaan, maar dat Turkije altijd “betrouwbaar” was en de wil had om afspraken te maken.

Erdoğan staat nooit toe dat iemand hem manipuleert of beslissingen neemt in het belang van derde landen, zei hij verder.

“Hij beschermt altijd de belangen (van Turkije) in de dialoog met ons. In die zin zijn Turkije in het algemeen en president Erdoğan in het bijzonder geen gemakkelijke partners.

“Veel beslissingen worden geboren in lange en moeilijke discussies en onderhandelingen. Maar aan beide zijden bestaat de wens om tot deze overeenkomsten te komen. En in de regel bereiken we deze overeenkomsten.

“In die zin is president Erdoğan een consistente en betrouwbare partner”, aldus Poetin.

Erdoğan heeft sinds het begin van het conflict een cruciale rol gespeeld als bemiddelaar voor Kiev en Moskou, door te bemiddelen bij het akkoord over graan uit de Zwarte Zee en bij een aantal uitwisselingen van gevangenen – de enige diplomatieke doorbraken tot dusver in het acht maanden durende conflict.

Bron: Sabah