Turkije eist dat de 12 Zeugma mozaïeken, daterend uit de tweede eeuw n.Chr. (na Christus), voorlopig tentoongesteld in het Wolfe Art Center in de Verenigde Staten, terugkeren naar Turkije. De Turkse autoriteiten vragen hierbij hulp, betreffende de repatriatie van de kunststukken, aan de FBI.

De FBI liet echter weten dat de zaak niet onder hun autoriteit valt aangezien het hier om een private rechtsaangelegenheid gaat. De FBI kan enkel tussenkomen indien er genoeg bewijsstukken zijn voor het ondersteunen van een criminele zaak en onderzoek.

Een onderzoekscommissie, opgericht door het Turkse parlement, betreffende de preservatie en de terugkeer van verloren gegaan culturele aanwinsten, houdt zich bezig met de zaak en verzamelt alle informatie omtrent de zaak in een rapport.

Gestolen uit de antieke stad Zeugma

Het rapport omschrijft onder andere hoe Turkije het onderzoek startte toen een lid van de kunstfaculteit van de Bowling Green Universiteit aantoonde dat de 12 mozaïek panelen, tentoongesteld in het Wolfe Art Center sinds 47 jaar, wel eens gestolen zouden kunnen zijn uit de antieke stad Zeugma in de zuidoostelijke provincie van Gaziantep. Twee academici schreven later een rapport betreffende de herkomst van de mozaïeken.

In zo een wetenschappelijk rapport, ingediend bij de administratie van de universiteit in de Verenigde Staten, leverde het Turkse Ministerie van Buitenlandse Zaken overduidelijk bewijs in dat de mozaïeken afkomstig zijn uit Turkije. Het rapport toont aan dat Turkije op dat moment kampte met heel wat illegale opgravingen en kunstrovers, onder andere in de streek van de antieke stad Zeugma. Heel wat gevonden artefacten werden dan vaak illegaal verkocht aan buitenlandse opkopers.

Petitie

Aktüel Archeology startte vervolgens een online petitie met als titel “de terugkeer van de weggesmokkelde mozaïeken van Zeugma naar de Verenigde Staten” (op de website change.org).

De campagne verzamelde tot en met 24 november zo een 44,139 handtekeningen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken hoopt hiermee de druk te verhogen op de Bowling Green Universiteit omtrent de terugkeer van de kunstschat naar zijn thuisland Turkije.

Hurriyet