1,447 mensen, inclusief buitenlanders, werden in 2017 aangehouden in Istanbul omdat ze ervan verdacht worden banden te hebben met de terreurgroepering Daesh. De antiterreureenheden van het Politiedepartement van Istanbul ondernam 58 operaties tegen ISIL in 2017.

De politie heeft 1,141 buitenlanders aangehouden tijdens operaties, terwijl de inlichtingendienst veel gewapende (bom)aanslagen voorkwam.

Een Turks gerechtshof besliste dat 44 verdachten aangehouden moesten blijven in de zaak van de aanval op de nachtclub Reina in het district Ortaköy van Istanbul. De aanval ging door tijdens Oudejaarsavond aan het begin van 2017.

Winkelcentrum

Op 28 oktober 2017 werden 4 ISIL-verdachten, waaronder twee vrouwen, aangehouden toen ze een parking van een winkelcentrum trachten op te blazen. Het winkelcentrum in kwestie ligt in het district Bayrampaşa in Istanbul. De aanhoudingen kwamen een dag voor de 94ste verjaardag van de uitroeping van de Turkse Republiek. Op die dag vieren miljoenen Turken in het hele land de oprichting van het moderne Turkije. De politie nam 66 bommen in beslag, 4 bomgordels, 2 geweren en veel munitie.

Aanslag net voor het referendum

Er werden in totaal 49 mensen aangehouden, waaronder 41 buitenlanders, op 15 april. Deze mensen waren van plan een aanslag te plegen voor het referendum.

Lange antiterreurcampagne door veiligheidsdiensten

De Turkse veiligheidsdiensten zijn aan een lange campagne bezig om de aanslagen van ISIL te dwarsbomen. Meer dan 300 mensen hebben het leven gelaten door aanslagen van ISIL. De terreurorganisatie richtte zich op burgers met hun zelfmoordaanslagen en schietaanvallen.

Hurriyet