De Ottomaanse mijnenlegger ‘Nusret’ die tijdens de Eerste Wereldoorlog mijnen plaatste op de transitroutes en zo de geallieerden versloeg, werd 14 jaar geleden van onder het puin gehaald en is nu te bezichtigen in het Tarsus district van de zuidelijke provincie Mersin. De ‘Nusret’ heeft al duizenden bezoekers weten te lokken.

Het schip dat een grote rol heeft gespeeld in de Slag om Gallipoli, beëindigde haar missie in 1955 en werd vervolgens tot 1990 gebruikt als vrachtschip onder de naam “Kaptan Nusret.”

Dé bekendste mijnenlegger uit de geschiedenis die destijds de Britse Irresistible en de Franse Bouvet tot zinken bracht, lag vervolgens 9 jaar aangemeerd in de haven van Mersin. Het schip werd in 1999 opgekocht door de gemeente Tarsus en werd gerestaureerd.

De restauratiewerken duurden vier jaar lang. Het vaartuig werd vervolgens in 2003 tentoongesteld in het Nusret scheepsmuseum en in het cultuurpark van Çanakkale.

Çanakkale herdenkt

Het schip werd in 14 jaar tijd het symbool van het district. Woordvoerder van het scheepsmuseum en het cultuurpark, Ferhat Alpi, zei tegen Anadolu Agency dat ze trots zijn op het schip en dat het een van de belangrijkste symbolen is van de Turkse geschiedenis. Hij voegde toe dat de befaamde mijnenlegger ook het toerisme een duw in de rug geeft en zei dat er jaarlijks zo’n 50.000 toeristen over de vloer komen.

U kan het schip volledig gratis gaan bezichtigen.

Hurriyet