Assos is een spectaculaire plek om te bezoeken in Çanakkale vol met oude bezienswaardigheden en waar een prachtige kustlijn parallel loopt aan dorpjes genesteld in de bergachtige bossen.

Hoewel Assos de naam was van de oude Griekse stad die aan de rand werd gebouwd, is het een naam die algemeen wordt gebruikt om te verwijzen naar de regio die Behram en Behramkale en Kadırga Beach omvat.

De stad Behramkale ligt bovenop een steile heuvel die wordt bekroond door de Tempel van Athena, terwijl daaronder de oude locatie ligt van de school die door Aristoteles werd gebouwd.

Een korte maar steile afdaling naar de zee brengt je naar de haven van Assos, met een aantal accommodatiemogelijkheden, waaronder de chique Kervansaray en Assos Hotels of richting het oosten, het meer casual AssosPlus, dat ook dienst doet als strandclub, terwijl de beste plek om te dineren zonder twijfel Uzun Ev is.

Een ritje langs de noordkant van Assos brengt je in Kadirga, een lang strand dat wordt gescheiden door een weg, en dan een heel spectrum aan accommodatiemogelijkheden, van de traditionele Altın Assos of Barbarossa hotels tot de meer low-key glamping tenten in Club Beyaz.

Om van Kadirga naar de jachthaven te komen, moet je een klein stukje om een berg heen, waardoor het gebied moeilijker te verkennen is zonder auto. Als je op zoek bent naar een strandvakantie, dan is Kadirga de plek voor jou.

Als je je concentreert op het bezoeken van de antieke sites, kies dan voor een verblijf in het heuvelachtige Behramkale met Assos Sunset Butik en Assosyal. Je kunt je ook verschansen in de haven van Assos, waar je een handvol strandclubs en restaurants vindt op de enige kleine strip, zegt vakantieganger Zeynep.

Behramkale, haven van Assos

Assos, ook bekend als Behramkale, de haven en het strand van Kadırga kunnen ’s zomers druk worden en veel bezoekers van de regio verblijven alleen op pitstops op weg naar een boetiekhotel, bed & breakfast, of bungalow en camping, waarvan er vele zijn langs de kustlijn die zowel in oostelijke als westelijke richting van Assos loopt, en langs de beboste dorpjes op de heuveltoppen van de bergen die de Ida-berg worden genoemd en in het Turks Kaz Dağları heten.

Assos en alle andere dorpen van Küçükküyü tot Babakale zijn verbonden met de gemeente Ayvacık, die bekend staat om het grootste aantal dorpen (bijna 100).

Veel van deze dorpen zijn ontdekt door jonge stedelingen die van de natuur houden of die op zoek zijn naar een meer ontspannen levenstempo. Veel nieuwkomers in de regio hebben prachtige locaties geopend in verschillende dorpen, variërend van hotels en strandclubs tot cafés en restaurants.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Leidy Yvonne (@leidyvonne)

Büyükhüsün, dat aan Assos grenst, huisvest het indrukwekkende Assos Sunaba Kasrı, dat opvalt door het spectaculaire uitzicht over het schiereiland.

Richting het oosten is het dorp Ahmetçe beroemd om zijn spectaculaire uitzicht op de zee en het naburige Griekse eiland Mytilini, ook wel Lesbos genoemd. Simurg Inn heeft deze uitzichten vastgelegd en een aantal chillplekken in de buitenlucht gecreëerd om ervan te genieten. Dit luxe boetiekhotel is net zo prachtig als het uitzicht, en het heeft een zwembad.

De meeste hotels en campings langs de kustlijn zijn ook strandclubs waar mensen de dag kunnen doorbrengen en van het strand kunnen genieten. Hiervan is Yahya’nin Yeri, een zeer rustiek, eenvoudig en traditioneel Turks restaurant met ligstoelen op het strand, de langst bestaande favoriete pitstop voor degenen die bekend zijn met het gebied. Perfect in zijn eenvoud en zeer ontspannen, deze plek bereidt een handvol verrassend heerlijke Turkse lunch- en snackgerechten.

Küçükküyü

Ayvacık mag dan de officiële gemeente zijn van de dorpen rondom de Assos-regio, Küçükküyü is bijna meer het gemeenschapscentrum van de regio.

Küçükküyü heeft een levendige wekelijkse markt en veel hotels en restaurants langs de goed begaanbare kustlijn, die wordt geflankeerd door een nog actievere hoofdstraat, waar alle traditionele lokale verkopers, zoals onafhankelijke kaas- en notenwinkels, worden afgewisseld met onafhankelijke multifunctionele winkels en af en toe een accessoire- en winkelketen.

Bron: Sabah