Politieagenten schieten meer dan 30 keer op Bilal G. (19) toen een verkeerscontrole uit de hand loopt.

De jonge automobiliste wordt door vele kogels geraakt en blijft waarschijnlijk verlamd achter. Moesten de agenten zo handelen om haar leven te redden, of reageerden ze overdreven?

Roj Khalaf is de advocaat van de 19-jarige die aanvankelijk in levensgevaar verkeerde na het incident in Bad Salzuflen, een gebied dat 150 kilometer verwijderd is van de Nederlandse grens. Meer dan 30 schoten – de advocaat kan het niet bevatten.

“Dit heeft een omvang aangenomen die we nog nooit eerder hebben gezien in Duitsland”, zegt hij in een interview met RTL. Het is nu de taak van het Openbaar Ministerie om de feiten van de zaak grondig te onderzoeken.

“Het was kwart voor vijf. Ik hoorde alleen maar boem, boem, boem”, herinnert Christa Richter zich. De bewoonster werd op de ochtend van 3 juni uit haar slaap gewekt door het lawaai. Bilal G. kwam onder de aandacht van de politie omdat hij zonder lichten in zijn Audi reed. Toen de agenten hem probeerden te stoppen, gaf hij gas en de agenten zetten de achtervolging in. Rond 4.35 uur belandde de 19-jarige in een doodlopende straat in de wijk Holzhausen.

“Hij stond daar en kon er niet uit. Hij werd omringd door politieauto’s,” vertelt Christa Richter.

Blijkbaar zag Bilal G. maar één uitweg: volgens de autoriteiten draaide hij zich om en rende op de agenten af. Zes van de dertien agenten schoten op hem. Zes van de 13 agenten schoten op de 19-jarige.

Jeugdige manier

Roj Khalaf legt uit dat Bilal het gaspedaal induwde toen hij werd gecontroleerd: “Mijn cliënt is een jongeman die voor het eerst door de politie werd aangehouden en op een jeugdige en paniekerige manier reageerde. De 19-jarige had nog geen rijbewijs.

“Hij was al geslaagd voor het theoretisch rijexamen en was nog twee weken verwijderd van zijn praktijkexamen.”

Bilal G. maakt het “naar omstandigheden” goed, meldt de advocaat. “Hij is zwaar getraumatiseerd, verkeert nog steeds in shock, heeft net talloze operaties ondergaan en wordt nog steeds geopereerd. Talloze kogels zijn uit zijn lichaam verwijderd.”

Helaas, zegt hij, zijn er “aanknopingspunten dat hij waarschijnlijk niet zal herstellen zoals hij ooit was. Het valt te vrezen dat dit gebruik van vuurwapens levenslange gevolgen zal hebben voor mijn cliënt,” aldus Khalaf.

De 19-jarige is “vermoedelijk verlamd”, vertelde een woordvoerster van het Openbaar Ministerie woensdag aan dpa. “Verdere operaties zijn echter nog gaande.” Bilal G. is stabiel, maar is nog niet ondervraagd over het incident.

De politieagenten uit Bad Salzuflen die de schoten afvuurden, worden onderzocht voor mishandeling en geweldpleging. Ze hadden hun bodycams niet aangezet tijdens de operatie en de agenten zouden erg jong en onervaren zijn geweest.

“Het is mogelijk dat ze uit zelfverdediging handelden,” klinkt het.

“Het moet worden opgehelderd of de Audi-rijder daadwerkelijk op de politieagenten richtte en dus een gevaar voor hen vormde,” zegt Sarah Siedschlag van de politie in Bielefeld.

Om de vele schoten van de agenten en de beschuldigingen tegen Bilal G. onbevooroordeeld op te helderen, heeft haar afdeling de zaak overgenomen van Bad Salzuflen.

Bron: RTL