Het Grieks-Orthodoxe Fener patriarchaat heeft zaterdag een kerstnachtdienst gehouden in Istanbul. De viering begon zaterdagvoormiddag met een mis in de Aya Yorgikathedraal die werd geleid door Patriarch Bartholomeus.

De Griekse onderstaatssecretaris van buitenlandse zaken Ioannis Amanatidis alsook de Griekse ambassadeur in Turkije Petros Mavroidis, waren aanwezig tijdens de misviering die werd uitgezonden door de Griekse omroep ERT.

Een groot kruis

De kerkdienst werd opgevolgd door een ritueel waarbij er een groot kruis in het water van de Bosporus en de Gouden Hoorn wordt gegooid. Gelovige zwemmers springen vervolgens in het water om het kruis te bemachtigen. Dit wordt gedaan ter nagedachtenis van de doop van Jezus Christus.

Deze waterceremonie ging door in verschillende districten van Istanbul waaronder Balat, Ortaköy en Kuzguncuk. Het was Patriarch Bartholomeus I die het gezegende kruis in de wateren van de Gouden Hoorn wierp. Nikos Solis, een 29-jarige personal trainer uit Griekenland, haalde het houten kruis drie jaar achter elkaar uit het water.

Een verschil in kalenders

Vanwege een verschil in kalenders vieren veel orthodoxe kerken, waaronder die van Oekraïne, Rusland, Georgië en Armenië,  Kerstavond op 6 januari en Kerstmis op 7 januari. De meeste orthodoxe kerken maken gebruik van de Juliaanse kalender die onder het bewind van Julius Caesar in 45 voor Christus werd gecreëerd. Deze loopt 13 dagen achter op de gregoriaanse kalender.

Sabah