President Recep Tayyip Erdogan ontmoette de Franse President Emmanuel Macron op 5 januari. De ontmoeting gebeurde tijdens de reis naar Europa van President Erdoğan om de banden met de EU te verbeteren. De relatie tussen Turkije en de EU is stroef sinds de couppoging van juli 2016 in Turkije.

In een interview met de Franse zender LCI voor zijn bezoek, zei Erdoğan dat het bezoek erop gericht was de bilaterale relaties te verbeteren. Hij zei dat Turkije en Frankrijk “belangrijke stappen” ondernemen op vlak van economie en politiek.

“Frankrijk en Turkije dienen veel belangrijke strategische, politieke en economische stappen te nemen,” zei hij, waaraan hij toevoegde dat de relatie met Macron “goed van start is gegaan”.

Handelsovereenkomsten

De handelsovereenkomsten drukten hun stempel op de eerste officiële bilaterale samenkomst van de twee leiders. Macron zei dat hij de voortdurende samenwerking van Ankara met Japan besprak in verband met de constructie van de tweede Turkse kerncentrale in de Zwarte Zeeprovincie Sinop en een eventuele Franse medewerking bij het proces.

Deal getekend voor 25 jets

De twee leiders bevestigden ook dat Airbus en Turkish Airlines een deal hebben getekend om 25 jets te kopen. “We mikken op 20 miljard euro aan handelsvolume met Frankrijk. We kunnen dit bereiken,” zei Erdoğan.

Erdoğan vraagt Franse bedrijfswereld om te investeren in Turkije

Erdoğan riep op 5 januari tevens bij de Franse bedrijven ertoe op om deel uit te maken van de Turkse economische groei. Erdoğan belooft dat meer Frans-gefinancierde bedrijven kunnen opgericht worden in Turkije, aangezien er momenteel slechts 1,500 in Turkije zijn.

Samen terrorisme bestrijden

De Franse President benadrukte het “gemeenschappelijke probleem” van de twee landen, voornamelijk met betrekking tot terrorisme.

“We hebben moeilijkheden met de PKK. We nemen alle nodige maatregelen om de financiële bronnen van de PKK in Frankrijk te vernietigen,” aldus Macron. Hij beloofde een voortzetting van de antiterreursamenwerking tussen Frankrijk en Turkije door middel van “versterkte coöperatie.”

Er zal in April een internationale Antiterreurtop worden gehouden in Frankrijk. Er zal extra worden gefocust op het vernietigen van de financiële bronnen van terrorisme. Turkije zal ook van de partij zijn op de Top.

Wat met de opgesloten Turkse academici en journalisten?

Macron zei ook dat hij bezorgd was om het lot van de academici en journalisten die in Turkije werden aangehouden. De Franse President zei dat hij hierover met Erdoğan heeft gesproken, maar trad niet verder in detail hieromtrent.

Hurriyet